Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Μέτρα - εμπαιγμός για τη στεγαστική αποκατάσταση

Υπογράφηκε χτες από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας η κοινή υπουργική απόφαση στην οποία περιέχονται τα ανεπαρκή μέτρα - εμπαιγμός, ανάλογα με το «μοντέλο Πελοποννήσου» και για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων της Βορειοανατολικής Αττικής και της Νότιας Εύβοιας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η δωρεάν κρατική αρωγή για την πλήρη ανακατασκευή των 70 κατοικιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς ανέρχεται σε 750 ευρώ το τετραγωνικό και για κατοικίες μέχρι 120 τ.μ., ποσό εντελώς ανεπαρκές, αφού σήμερα στην Αττική, σύμφωνα με τους τεχνικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 με 1.200 ευρώ το τετραγωνικό για μια μέτρια κατοικία. Η δωρεάν κρατική αρωγή είναι ακόμη μικρότερη (350 ευρώ το τετραγωνικό) για τους 30 επαγγελματικούς χώρους που καταστράφηκαν.

Ανεπαρκέστατο είναι και το ποσό των 450 ευρώ ανά τετραγωνικό που θα χορηγείται για την επισκευή 160 περίπου κατοικιών που έπαθαν σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές. Μάλιστα, για την επισκευή τους μπαίνει ανώτατο πλαφόν οι 54.000 ευρώ, άσχετα από το αν η μελέτη του μηχανικού δείξει ότι απαιτείται μεγαλύτερο ποσό για την πλήρη αποκατάσταση! Σημειώνεται ότι ανάλογα πλαφόν είχαν μπει και για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων του 2007, με αποτέλεσμα τα ποσά της κρατικής αρωγής να είναι εντελώς ανεπαρκή και να παραπέμπονται οι πυρόπληκτοι στις τράπεζες.

Προφανώς για προεκλογικούς λόγους με την ίδια απόφαση προβλέπεται τελικά να δοθεί βοήθημα 10.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής στα κτίρια που καταστράφηκαν εντελώς. Το βοήθημα μπορεί να ληφθεί ύστερα από αίτηση που πρέπει να γίνει μέσα σε 2 μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ θα πρέπει να υποβληθούν έκθεση αυτοψίας ολοσχερούς καταστροφής από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και τα έντυπα Ε1 και Ε9 του 2009.

Σημειώνεται επίσης ότι:

  • Για να πάρουν τη δωρεάν στεγαστική αρωγή οι πυρόπληκτοι πρέπει το σπίτι τους να μην είναι αυθαίρετο και να μη βρίσκεται σε δασική έκταση.
  • Ορίζεται προθεσμία ενός έτους για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους αίτησης είτε για τη διενέργεια αυτοψίας είτε για τη χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής.
  • Η κρατική αρωγή για την ανακατασκευή ή επισκευή θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, εκτός αν το ποσό της επισκευής είναι μέχρι 3.000 ευρώ, οπότε χορηγείται εφάπαξ.
  • Το 50% της αμοιβής του μηχανικού για τις περιπτώσεις ανακατασκευής καταβάλλεται ως δωρεάν κρατική αρωγή, ενώ στις περιπτώσεις επισκευών η αμοιβή του για μελέτη - επίβλεψη θα είναι μειωμένη κατά 50%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ