Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Μπλόκο» στις εξευτελιστικές τιμές

Στο -57% οι φετινές τιμές

Παραταγμένοι με τα τρακτέρ τους σε πέντε σημεία του εθνικού δικτύου του νομού Χαλκιδικής βρίσκονται για άλλη μια φορά οι ελαιοπαραγωγοί, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες τιμές που προσφέρουν φέτος οι έμποροι. Τιμές με τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους. Οπως καταγγέλλουν, οι έμποροι άρχισαν ήδη να συγκεντρώνουν βρώσιμες ελιές από τη φετινή συγκομιδή, χωρίς προηγούμενα να ανακοινώνουν τις τιμές αγοράς. Αλλά και στην περίπτωση που προσφέρουν τιμή αυτή κυμαίνεται γύρω στα 60 λεπτά, όταν πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 1,40 λεπτά. Μιλάμε, δηλαδή, για μια μείωση της τάξης του 57%!!! Σημειώνεται ότι η παραγωγή της βρώσιμης ελιάς έχει ιδιαίτερα υψηλό κοστολόγιο που φθάνει και το 1,20 ευρώ το κιλό.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης το βράδυ του Σαββάτου με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της περιοχής, ενώ το συντονισμό της κινητοποίησης έχει η επιτροπή αγώνα που εκλέχθηκε από τους αγρότες.

Τους αγρότες στα πέντε «μπλόκα» και συγκεκριμένα στους κόμβους Πορταριάς, Τρίγλιας, Μουδανιών στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, στις Καλύβες και την Ορμύλια στο δρόμο Μουδανιών - Σιθωνίας επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ του νομού. Σε δηλώσεις τους τόνισαν:

«Τα προβλήματα που οδήγησαν στους δρόμους τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής είναι η μείωση της τιμής παραγωγής των προϊόντων τους κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Με τις τιμές που δίνουν οι έμποροι, δημιουργείται θέμα επιβίωσης των πολλών εκατοντάδων μικρομεσαίων παραγωγών του νομού. Ολη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα με βάση τις επιταγές της ΕΕ. Πολιτικών που οδηγούν την πράσινη ελιά, ένα μοναδικό για την ποιότητά του προϊόν σ' όλο τον κόσμο, να έχει την τύχη του βαμβακιού, του σταριού κλπ. Μια ολόκληρη περιοχή κινδυνεύει να μαραζώσει!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ