Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Λόγος αρχαίος και σύγχρονος

Δυο έργα του Γιάννη Ξενάκη θα παρουσιάσει αύριο το «Μουσικό Σύνολο Σκαλκώτας»
Δυο έργα του Γιάννη Ξενάκη θα παρουσιάσει αύριο το «Μουσικό Σύνολο Σκαλκώτας»
Η υποστήριξη των νέων συνθετών με εκτελέσεις έργων τους και αναθέσεις για τη σύνθεση νέων έργων, η προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών της διασποράς, η συνεργασία με Ελληνες σολίστ, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, με φορείς, ορχήστρες και θεατρικές ή χορευτικές ομάδες κοινής αντίληψης και στόχων, είναι ορισμένοι από τους στόχους του «Μουσικού Συνόλου Σκαλκώτας». Το σύνολο ιδρύθηκε πέρσι με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αιμίλιου Χουρμουζίου - Μαρίκας Παπαϊωάννου, στο οποίο υπάρχει το πολύτιμο «Αρχείο Σκαλκώτα», που με γνώση και επιμονή κατόρθωσε να διασώσει ο εκλιπών πρόεδρος του ιδρύματος, μουσικολόγος Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου, σε καιρούς δύσκολους και εχθρικούς προς τον συνθέτη. Το μοναδικής αξίας έργο και η στάση ζωής του Νίκου Σκαλκώτα είναι και η βάση της δημιουργίας του συνόλου, το οποίο αποτελείται από 14 μουσικούς, που ο καθένας στον τομέα του έχει δώσει ξεχωριστά δείγματα μουσικής ερμηνείας.

Αύριο, Δευτέρα, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο «Σφενδόνη» (Μακρή 4, Μακρυγιάννη, τηλ. 9235.296), το «Μουσικό Σύνολο Σκαλκώτας», υπό τη διεύθυνση του μόνιμου μαέστρου του, Μίλτου Λογιάδη, θα πραγματοποιήσει την πρώτη, για φέτος, συναυλία του. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ν' ακολουθήσει τη συμπόρευση δύο δημιουργών: του Αρη Ρέτσου, που δίνει τη δική του ερμηνεία στον αρχαίο λόγο (με αποσπάσματα από τα έργα του Σοφοκλή «Οιδίπους», «Αντιγόνη» και «Αίας»), και του Γιάννη Ξενάκη, ο οποίος δημιουργεί ένα σύγχρονο μουσικό λόγο στα έργα του «Ανακτορία» και «Χάρισμα», που θα παρουσιαστούν. Η «Ανακτορία», έργο για οκτώ όργανα (δυο βιολιά, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, κλαρινέτο, κόρνο και φαγκότο), στο οποίο ο συνθέτης επιδιώκει την «τραχύτητα των ηχοχρωμάτων», γράφτηκε το 1969. Το «Χάρισμα», για κλαρινέτο και βιολοντσέλο, γράφτηκε το 1970 και αποτελεί «ένα μουσικό διάλογο, ο οποίος εξελίσσεται μέσα σε μυστηριακές σιωπές χρόνου». Στον υπότιτλο του έργου βρίσκουμε το στίχο της Ιλιάδας: «Και η ψυχή ωσάν καπνός πέφτει στη γη συρίζοντας».

«Η ορχήστρα», λέει ο συνθέτης-καλλιτεχνικός διευθυντής του συνόλου, Γιώργος Κουμεντάκης, «είναι ένας ανοιχτός φορέας ιδεών, όπου γίνεται συλλογική δουλιά και ενδιαφέρουσες ζυμώσεις». Το ρεπερτόριό της είναι ευρύ και απλώνεται από τη μουσική του Μεσαίωνα έως τη σύγχρονη, ενώ σε αυτό σημαντικό μέρος κατέχει το έργο του Ν. Σκαλκώτα. Για φέτος έχουν προγραμματιστεί συνολικά 6 συναυλίες και 4 ρεσιτάλ. Ο μόνιμος μαέστρος του συνόλου, Μίλτος Λογιάδης, αναφέρεται στους στόχους της ορχήστρας: «Θέλουμε, λέει, να προβάλουμε μουσικές που παίζονται λιγότερο από άλλες, καθώς και το έργο του Ν. Σκαλκώτα. Επίσης, να πειραματιστούμε σε "χώρους", που η μουσική συνδυάζεται με άλλες τέχνες. Πάγια πολιτική του συνόλου είναι η ελεύθερη είσοδος του κοινού στις συναυλίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ