Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Είναι δικαίωμα των φοιτητών η δωρεάν σίτιση
  • «Περικοπές» στη σίτιση κάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οριακή για φέτος η λειτουργία της Λέσχης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
  • Η ΠΚΣ κάνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο Βόλο. Στη Θεσσαλονίκη επίσης καλεί τους φοιτητές να μην εφησυχάσουν

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στη σίτιση, που αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, πραγματοποιεί σήμερα η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, προβάλλοντας τη διεκδίκηση για δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Η παράσταση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, η οποία πάρθηκε σε μια περίοδο που αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των φοιτητών που κάνουν χρήση του δικαιώματός τους στη δωρεάν σίτιση, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω περικοπές. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου ανησυχούν ότι η μείωση του ορίου του οικογενειακού εισοδήματος για τη σίτιση από 60.000 ευρώ σε 45.000 ευρώ, που προβλέπει η απόφαση, είναι η αρχή μιας σειράς περικοπών οι οποίες θ' ακολουθήσουν. Και αυτές τις περικοπές τις πληρώνουν πάντα περισσότερο οι λαϊκές οικογένειες.

Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν, δε, η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τη σίτιση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να απολύσει τους περισσότερους υπαλλήλους της, λέγοντάς τους ότι θα τους προσλάβει, ξανά, με κριτήριο τον αριθμό των φοιτητών που έχουν βγάλει κάρτα σίτισης.

Στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα με τη σίτιση υπάρχουν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο ο Πρύτανης ανακοίνωσε το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας της Λέσχης. Χτες η πρυτανεία του ΑΠΘ ανακοίνωσε ότι η επαναλειτουργία της φοιτητικής λέσχης (ξεκινά στις 21 Σεπτέμβρη) για τη φετινή χρονιά είναι οριακά δυνατή. Στην ίδια ανακοίνωση, το ΑΠΘ διαφημίζει τις επενδύσεις ύψους 250.000 ευρώ που έγιναν τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της Λέσχης, με έξοδα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ, αμέσως μετά τις εξελίξεις του Αυγούστου, οπότε αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Πρυτανείας να μπει λουκέτο στη Λέσχη, κατήγγειλε ότι στο καλά οργανωμένο σχέδιο μετατροπής της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας είναι προφανές ότι δε χωρά η φοιτητική μέριμνα. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να μην εφησυχάσουν. Να παλέψουν για να λειτουργεί η φοιτητική λέσχη παρέχοντας φαγητό ικανό να θρέψει όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου, με ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο κτιρίων της, με εργαζόμενους που θα εργάζονται σ' αυτήν ως μόνιμοι και με κανονικό ωράριο, όχι υπό το καθεστώς της εργολαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ