Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διευρύνονται οι «μπίζνες» των πανεπιστημίων

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έφτιαξε επιχείρηση, με τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικής εταιρείας και του υπουργείου Ανάπτυξης, και εμπορεύεται την επιστημονική του έρευνα στην «εκπαιδευτική τεχνολογία»

Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια εκπονεί έρευνα με αντικείμενο την επινόηση, το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση «εκπαιδευτικών καινοτομιών», με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι να γίνει εμπορεύσιμο προϊόν από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Ανάπτυξης και ιδιώτη επενδυτή. Δημιουργήθηκε, έτσι, το «Πολυμήχανο», ένα «διαδραστικό εργαστήριο παιγνιώδους και διερευνητικής μάθησης» που στεγάζει ειδικά εκθέματα σχετικά με τους τρόπους που ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει ψηφιακά και μηχανικά τεχνουργήματα. Το «Πολυμήχανο» είναι ένας ιδιωτικός αυτόνομος οργανισμός (για την ακρίβεια μια εταιρεία «τεχνοβλαστός» ή αλλιώς «spin off») του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδρύθηκε με τη συγχρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης, χρήματα από το Γ' ΚΠΣ και από ιδιωτική εταιρεία.

Ενα μέρος των εσόδων της επιχείρησης «επιστρέφουν» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη της έρευνας, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος. Πιθανότατα το υπόλοιπο να πηγαίνει στα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης και στον ιδιώτη επενδυτή, που κάπως πρέπει να βγάλει κι αυτός κέρδος για την επένδυσή του. Το πανεπιστήμιο, λοιπόν, στην ουσία, πουλάει, τα αποτελέσματα της έρευνάς του, αντί αυτή να αξιοποιείται από το κράτος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για να μπορέσει το κοινό να επισκεφθεί το «Πολυμήχανο» και να έρθει σε επαφή με τα παιχνίδια ρομποτικής και εικονικής πραγματικότητας, θα πρέπει να πληρώσει. 10 ευρώ κοστίζει το μαθητικό και φοιτητικό εισιτήριο, ενώ το ποσό για τον ενήλικα φτάνει τα 12 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση επιδιώκει να έχει πελάτες και ολόκληρα σχολεία. Η επίσκεψη για τα σχολεία είναι πιο... φθηνή, και κοστίζει 8 ευρώ το άτομο! Οσο για τους εργαζόμενους στο χώρο; Θα είναι φοιτητές που θα εργάζονται με μερική απασχόληση. Πρόκειται για μια καλοστημένη επιχείρηση, η οποία συνδυάζει την πολιτική της ΕΕ για την έρευνα: Πανεπιστήμιο - επιχειρηματίας που προωθεί τα «προϊόντα» του στην αγορά, εταιρείες που κερδίζουν από την επιστημονική έρευνα και ελαστικές σχέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ