Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Κλιμάκωση της έντασης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη σπίθα για να προκληθεί μια νέα πολεμική σύρραξη στον Καύκασο φαίνεται πως αναζητούν ορισμένοι που με επιστολή τους κάνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ...βοηθήσει τη Γεωργία να επανακτήσει «ειρηνικά» την εδαφική της ακεραιότητα, αναφερόμενοι ουσιαστικά στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκεται και ο αντικομμουνιστής και πρώην Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, ο πρώην πρόεδρος της Λιθουανίας Βάλντας Ανταμκους και άλλοι, οι οποίοι με επιστολή τους που δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα «Δε Γκάρντιαν» καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές ζητούν από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ «να καθορίσουν μια προληπτική στρατηγική ώστε να βοηθήσουν τη Γεωργία να επανακτήσει ειρηνικά την εδαφική της ακεραιότητα και να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν παράνομα σε γεωργιανό έδαφος». Οπως υποστηρίζουν, «είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του Σιδηρούν Παραπετάσματος» και «ένα νέο τείχος χτίζεται στην Ευρώπη - αυτή τη φορά στο κυρίαρχο έδαφος της Γεωργίας». Αναμενόμενες ήταν και οι αντικομμουνιστικές κραυγές όσων υπογράφουν το κείμενο, οι οποίοι ανακάλεσαν στη μνήμη τους τη Συνθήκη Μολότοφ - Ρίμπεντροπ του 1939 αλλά και τη Συνθήκη του Μονάχου ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τον Χίτλερ καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες «να μάθουν τα διδάγματα της Ιστορίας» και «να μην ανεχθούν την ντε φάκτο προσάρτηση των ξένων εδαφών από μια ισχυρή δύναμη».

Η συγκεκριμένη επιστολή έρχεται σε μια στιγμή που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση μιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις αιτίες του περσινού ρωσο-γεωργιανού πολέμου. Σύμφωνα με τη γερμανική «Σπίγκελ» που επικαλείται διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, η επιτροπή θέτει τις ευθύνες της έναρξης του πολέμου στην Τιφλίδα αλλά θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την κλιμάκωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ