Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εμπόριο ψεύτικων ελπίδων

Οσο το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του «γιγαντώνουν» το «παζάρι» της ελπίδας πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στα λαϊκά στρώματα, μια δεύτερη επιχείρηση, με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου και κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Φέρει τον ανεπίσημο τίτλο «καμένη γη» και χρησιμοποιείται για να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις, πριν και αν το ΠΑΣΟΚ καταλάβει την εξουσία, για την κατάσταση που θα συναντήσει στα δημόσια οικονομικά. Δεν πρόκειται για κάποια «πράσινης» κοπής έμπνευση. Εχει χρησιμοποιηθεί από όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και αποτελεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσει η νέα αντιλαϊκή θύελλα που θα ξεσπάσει μετά τις εκλογές.

Ακόμα και τις αυξήσεις - ψίχουλα των περίπου 30 λεπτών στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ και τα επιδόματα πτωχοκομείου της «κοινωνικής αλληλεγγύης», έχει φροντίσει να τα συνδέσει με τις «δημοσιονομικές συνθήκες» που θα συναντήσει στις 5 του Οκτώβρη. «Θα προχωρήσουμε σε πλήρη καταγραφή των δημοσιονομικών για να ξέρουμε τι παραλάβαμε», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου τόσο στη ΔΕΘ όσο και στις πρόσφατες τηλεμαχίες. «Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πάρα πολύ άσχημη», έσπευσε να προσθέσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης. «Το πόσο θα αυξήσεις τους μισθούς και τις συντάξεις θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές συνθήκες», σημείωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι οι πολίτες το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «θα υποστούν και το βάρος των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας», αφού, όπως ισχυρίστηκε, «δεν μπορεί κανένας να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση, με ένα μαγικό ραβδί, να εξαφανίσει όλα τα λάθη του παρελθόντος»...

Αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις τα συγκροτήματα του Τύπου δεν τις προβάλλουν σε «λαμπερό» φόντο. Φροντίζουν μόνο να καταγραφούν, για να χρησιμοποιηθούν ακριβώς την επομένη των εκλογών. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 προχώρησε σε «απογραφή της οικονομίας», για να δικαιολογήσει αμέσως μετά τη φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε, τη νομοθέτηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, την αύξηση του ΦΠΑ, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, το «πάγωμα» των λαϊκών εισοδημάτων. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα απορρίπτει την «απογραφή» αλλά επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε «καταγραφή». Στενοί συνεργάτες του ήδη «φωτογραφίζουν» το πρώτο πιθανό πρωθυπουργικό διάγγελμα που θα περιγράφει την «τραγική πραγματικότητα». Το ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει ότι «υιοθετεί τις συστάσεις της Κομισιόν» για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έχει φροντίσει να τοποθετήσει την απαραίτητη ασφαλιστική δικλίδα. Με πρόσχημα τα «άδεια κρατικά ταμεία» θα έρθουν οι πρώτοι έμμεσοι φόροι, τους οποίους την περίοδο 1999 - 2004 τους αύξησε κατά 43,9%. Με πρόσχημα την αδυναμία της κάλυψης της πληρωμής των συντάξεων, θα περάσουν οι αντιασφαλιστικές θέσεις του για τη σύνταξη πρόνοιας και τους τρεις πυλώνες, δηλαδή πλήρωνε στις ασφαλιστικές αν θες καλύτερη σύνταξη, αφού θα ισχυριστεί ότι τα ταμεία δεν αντέχουν. Τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει θα γίνουν «θυσία» στο βωμό της κερδοφορίας, αφού θα επικαλεστεί τη «μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Τα λαϊκά στρώματα έχουν πλούσια πείρα από τις αντιλαϊκές μεθόδους και πρακτικές του δικομματισμού. Μπροστά στην κάλπη οφείλουν να την επιστρατεύσουν για να τους καταδικάσουν.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «Βρυξέλλες» βάζουν πλάτη (2005-03-19 00:00:00.0)
Είχαμε εκφράσει αμφιβολίες... (2004-10-08 00:00:00.0)
Περί όνου σκιάς... (2004-10-07 00:00:00.0)
Επαναλαμβάνοντας Καραμανλή... (2004-05-13 00:00:00.0)
Αλά ...ΠΑΣΟΚ σημαδεύουν τους ΕΒΕ (2004-05-11 00:00:00.0)
Τελευταίες πινελιές στη ...«δημοσιονομική απογραφή» (2004-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ