Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Καλό χειμώνα με επίδομα... ελεημοσύνης

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε 1.830.000 δικαιούχους αντί για 2.200.000 που προβλέπονταν αρχικά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αυξάνει το φόρο της αμόλυβδης βενζίνης, μέτρο που θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκινητιστές

Τη χορήγηση του επιδόματος για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ελεημοσύνης προς τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις, σε μια εποχή που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, προώθησε με χτεσινή κατάθεση τροπολογίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση αυξάνει κατά 4 δραχμές το λίτρο τον ειδικό φόρο για την αμόλυβδη βενζίνη, η οποία χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερα αυτοκίνητα και μηχανές, κάνοντάς την πανάκριβη...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το γλίσχρο χειμερινό επίδομα θέρμανσης, πέρα από το γεγονός ότι δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους, έχουν αποκλειστεί και αρκετές εκατοντάδες από εκείνους που αρχικά οι κυβερνώντες δήλωναν πως θα το πάρουν. Ενώ στην αρχή οι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι οι δικαιούχοι θα ανέλθουν σε 2.200.000, τελικά το μέτρο θα ισχύσει για 1.830.000, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στην παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2001. Πιθανότατα να είχαν συμπεριλάβει στους δικαιούχους του επιδόματος αρχικά τους αγρότες, τους οποίους στη συνέχεια... απέσυραν για λόγους οικονομίας. Το νέο στοιχείο που γίνεται γνωστό με την τροπολογία είναι ότι επίδομα θα χορηγηθεί και στους πρώην δημάρχους και πρώην κοινοτάρχες στους οποίους καταβάλλεται χορηγία μέχρι 100.000 δρχ... Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 78 δισ. δραχμές, το επίδομα ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή ξεκινά από 30.000 για τα νησιά, φτάνει ως τις 40.000 για την περιοχή της Ν. Ελλάδας και καταλήγει στις 50.000 δραχμές για τους νομούς της Β. Ελλάδας και θα δοθεί σε δύο δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με το επίδομα εορτών των Χριστουγέννων και η δεύτερη με τη σύνταξη του μήνα Μάρτη του 2001.

Αναλυτικότερα η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι απασχολούμενοι μισθωτοί με καθεστώς πλήρους απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για τον κλάδο σύνταξης και αμείβονται με το εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι πάσης φύσεως συνταξιούχοι στους οποίους καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι πρώην δήμαρχοι και πρώην πρόεδροι κοινοτήτων στους οποίους καταβάλλεται χορηγία έως 100.000 δραχμές μηνιαίως.
  • Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: Δραχμές 30.000 για τους δικαιούχους που κατοικούν στους Νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασηθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου. Δραχμές 40.000 για τους δικαιούχους που κατοικούν στους Νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Δραχμές 50.000 για τους δικαιούχους που κατοικούν στους Νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας, Καρδίτσας.
  • Η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί ως εξής: α) στους συνταξιούχους και τους πρώην δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων από τους ασφαλιστικούς φορείς από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη θα χορηγηθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη με το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2000 και η δεύτερη με τη σύνταξη του μήνα Μάρτη του 2001. β) Στους μακροχρόνια ανέργους από τον ΟΑΕΔ σε δύο ισόποσες δόσεις εντός των μηνών Δεκέμβρη 2000 και Μάρτη 2001. γ) Στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο θα καταβληθεί εφάπαξ, σύμφωνα με διαδικασία που θα οριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ