Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θύματα της εμπορευματοποίησης του νερού

Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους καταδικάζει ή να πίνουν ακατάλληλο νερό από ιδιωτική γεώτρηση ή να πληρώσουν πανάκριβα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΥΑΘ

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ
Θύματα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχει μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα εξακολουθούν να είναι οι κάτοικοι των συνοικισμών Νικόπολης, Ανθόκηπων και ενός τμήματος της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες οικογένειες για χρόνια είχαν υποχρεωθεί να υδροδοτούνται και να πίνουν νερό από γεωτρήσεις ιδιώτη που πολλές φορές βρέθηκε ακατάλληλο, επειδή το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ δεν είχε επεκταθεί στις περιοχές τους. Μετά από πολύχρονους αγώνες το δίκτυο της ΕΥΑΘ ολοκληρώθηκε, όμως ο λαός της περιοχής πρέπει να πληρώσει υπέρογκα τέλη σύνδεσης. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, εργάτες, παλιννοστούντες και μετανάστες στην πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το οικονομικό κόστος. Ταυτόχρονα, τρομοκρατούνται και από τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τις γεωτρήσεις, ο οποίος τους απειλεί πως για να εγκαταλείψουν το δίκτυό του θα πρέπει να πληρώσουν 300 ευρώ!

Το νερό με το οποίο τους τροφοδοτεί ο ιδιώτης βρέθηκε και πάλι ακατάλληλο σε έλεγχο που έγινε στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα νέου ελέγχου, από την αρμόδια υπηρεσία Υγείας της Νομαρχίας. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι των περιοχών εξακολουθούν να πίνουν νερό επιβαρυμένο σε νιτρικά, κλπ.

Η ΕΥΑΘ ΑΕ, που βλέπει ότι χάνει πελάτες, θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί για το αν ο ιδιώτης έχει νόμιμη άδεια να υδροδοτεί την περιοχή και αν γίνεται τακτικός έλεγχος της ποιότητας του νερού.

Βέβαια, είναι η ίδια που με την πολιτική της αλλά και οι δήμαρχοι του δικομματισμού που υποχρεώνουν τους δημότες να πληρώσουν νέο χαράτσι για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ. Διότι ενώ οι χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκατεστημένα υδρόμετρα, η ΕΥΑΘ τους υποχρεώνει να πληρώσουν για την αντικατάστασή τους, για την καταβολή εγγύησης αξίας υδρομέτρου και κατανάλωσης νερού, για το κόστος υλικών και εργασίας τοποθέτησης υδρομέτρου και του τέλους σύνδεσης. Δουλειά την οποία στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής της έχει αναθέσει σε ιδιώτες εργολάβους.

Αναδεικνύεται και μέσα από αυτή την περίπτωση η ανάγκη ο λαός να παλέψει ώστε το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων που θα εξασφαλίζει δωρεάν υποδομές και φθηνό καλής ποιότητας νερό για όλο το λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδεικνύουν τις σοβαρές συνέπειες της παραπέρα ιδιωτικοποίησης (2020-07-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης (2018-03-30 00:00:00.0)
Τέσσερις μέρες χωρίς νερό σε Πύργο και Κατάκολο (2013-08-13 00:00:00.0)
Αυξάνουν το τιμολόγιο νερού 20% (2000-10-27 00:00:00.0)
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό - δεν ιδιωτικοποιείται! (2000-06-29 00:00:00.0)
Ζητείται μόνιμη λύση για το νερό από ΕΥΑΘ (2000-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ