Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαός στο δρόμο και ... παρασκήνιο

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του ΟΗΕ αποφάσισε χτες ομόφωνα - έπειτα από πρόταση λατινοαμερικάνικων χωρών - να ζητήσει τον τερματισμό της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Ονδούρα.

Η απόφαση του ΣΑΔ ήρθε μόλις ώρες μετά τη νέα έκκληση του συνταγματικά εκλεγμένου προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, στο λαό της χώρας για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη χούντα του Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Και χτες παρά τα μέτρα καταστολής χιλιάδες λαού βγήκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους.

Το ίδιο 24ωρο, ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος στην Ονδούρα, Χουάν Χοσέ Πινέδα, αναλαμβάνοντας ρόλο «μεσολαβητή» ανάμεσα στη χούντα Μιτσελέτι και τον εγκλωβισμένο (απ' την περασμένη Δευτέρα) στη βραζιλιάνικη πρεσβεία εκλεγμένο πρόεδρο Σελάγια, ανακοίνωσε σχέδιο για εκτόνωση της έντασης, προτείνοντας να συμπεριληφθούν στο διάλογο για τον τερματισμό της κρίσης όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις στο δρόμο, είτε αυτές είναι υπέρ, είτε κατά του προέδρου Σελάγια, παρουσία ενός Ονδουριανού και ενός ξένου μεσολαβητή. Ο επίσκοπος Πινέδα επανέφερε στο προσκήνιο και τη γνωστή πρόταση του Κοσταρικανού προέδρου Οσκαρ Αρίας για αμνηστία στους πραξικοπηματίες και αποκατάσταση του Σελάγια στην προεδρία με περιορισμένες εξουσίες έως το Γενάρη που λήγει η θητεία του.

Πάντως, ο Μιτσελέτι απέρριψε πρότερη πρόταση του Αλντόλφο Φακούσε, του προέδρου του Εθνικού Συνδέσμου Βιομηχανών, για την παρουσία 4.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ στην Ονδούρα σε ρόλο εγγυητή για την εφαρμογή συμβιβαστικής συμφωνίας με στόχο την επαναφορά του Σελάγια στην προεδρία με «κουτσουρεμένες» εξουσίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ