Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΔ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Γιορτασμοί με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Από τις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της ΛΔ της Κίνας
Από τις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της ΛΔ της Κίνας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Την 60ή επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας γιόρτασε χτες μαζικά ο κινεζικός λαός. Οι γιορτασμοί ξεκίνησαν με την μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση - την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι ξένοι στρατιωτικοί αναλυτές καθώς παρουσιάστηκε ο νέος τύπος διηπειρωτικών πυραύλων - που διέσχισε τους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας, ενώ αργότερα στην Πλατεία Τιενανμέν υπήρξαν εντυπωσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις με έκθεση πυροτεχνημάτων, χορωδία 60.000 ανθρώπων και παραδοσιακούς χορούς.

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Ουέν Τσιαμπάο και άλλα ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και της κυβέρνησης, παρέστη στην έπαρση της σημαίας στο κέντρο της ιστορικής πλατείας Τιενανμέν όπου ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε ανακηρύξει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτώβρη του 1949.

Στην μικρής διάρκειας ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κίνας σημείωσε τις προόδους της χώρας του τονίζοντας πως «η ανάπτυξη και η πρόοδος της νέας Κίνας τα τελευταία 60 χρόνια αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα, και μόνο οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα μπορούν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της Κίνας». Σημείωσε επίσης πως η ανάπτυξη της χώρας δεν ήταν ποτέ εύκολη, ωστόσο πρόσθεσε πως «ο λαός που κρατά στα χέρια την μοίρα του και που είναι ενωμένος θα ξεπερνά όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια και θα έχει συνεχώς μεγάλα ιστορικά επιτεύγματα». Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «σε αυτή την χαρμόσυνη και ιερή περίσταση, όλος ο λαός της χώρας αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πατρίδας και έχει πλήρη συνείδηση για τις φωτεινές προσδοκίες της μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού έθνους». Ο Χου Ζιντάο κάλεσε τους Κινέζους να ενωθούν ακόμα περισσότερο ώστε να οικοδομήσουν μια «πλούσια, δυνατή, δημοκρατική, πολιτιστική, αρμονική και εκσυγχρονισμένη σοσιαλιστική χώρα». Ωστόσο το άνοιγμα της Κίνας στην πραγματικότητα, στην καπιταλιστική οικονομία της αγοράς έχει δημιουργήσει τεράστιες κοινωνικές ανισότητες στην μεγάλη αυτή χώρα.

  • Εκδήλωση για τα 60χρονα της ίδρυσης της ΛΔ της Κίνας πραγματοποιήθηκε χτες και στην Κούβα, παρουσία του Κουβανού Προέδρου Ραούλ Κάστρο, μελών του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, κυβερνητικών αξιωματούχων, Κινέζων φοιτητών, μελών της κινεζικής κοινότητας στο νησί, μαχητών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ