Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ρότα ... ΝΔ η νέα κυβέρνηση

Πανέτοιμη να συνεχίσει στην ίδια ρότα με την πολιτική της ΝΔ στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι η νέα κυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ έθεσε το ζήτημα με έμφαση και προεκλογικά. Στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες επισημάνσεις του τύπου «άμεση κατάργηση όλων των αντικινήτρων για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ», «περιορισμό της γραφειοκρατίας», «απλοποίηση των διαδικασιών», «ΑΠΕ παντού, εκτός από τις περιοχές υψηλής προστασίας» και θέσπιση ενός «σύγχρονου θεσμικού πλαισίου», αποτελούν δέσμευση προς τις ενεργειακές πολυεθνικές που ήδη κυριαρχούν στον τομέα των ΑΠΕ, έχοντας στην πορεία εξαγοράσει και πολλές μικρές εταιρείες, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προωθηθούν ταχύτατα και δραστικά τα μεγάλα συμφέροντά τους.

Η ΝΔ είχε ήδη προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, με αύξηση της εγγυημένης τιμής για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, με χωροταξικές παρεμβάσεις που ευνοούν μεγάλες επενδύσεις και με μέτρα περιορισμού των προϋποθέσεων επιχειρηματικής δράσης, στο όνομα της μείωσης της «γραφειοκρατίας». Το επόμενο χρονικό διάστημα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρέδιδε επίσης ένα νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο θα επιχειρούσε να λύσει μια για πάντα ζητήματα αδειοδοτήσεων και άλλων εμποδίων, που έχουν να κάνουν κυρίως με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και τις νομικές δυνατότητές τους να μπλοκάρουν τις σχετικές επενδύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ «δανείζεται» τη φρασεολογία και τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΝΔ, μιλώντας για «εξοικονόμηση ενέργειας», «ορθή διαχείριση» και άλλα, ενώ βεβαίως ενστερνίζεται πλήρως τους στόχους για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η πολιτική έχει διατυπωθεί από την ΕΕ και την «ξεπατίκωσαν» το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Συνακόλουθα, το νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ θα το αναλάβει σύντομα η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ