Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Αντιλαϊκή σκυταλοδρομία

Μόνιμα στο στόχαστρο το λαϊκό εισόδημα. Πρόσχημα τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, που αφήνει πίσω της η φιλομονοπωλιακή πολιτική

Με «κληρονομιά» τις αντιλαϊκές παρακαταθήκες που αφήνει η διαχείριση της ΝΔ, η «νέα» διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά της την αποκατάσταση της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής» που υπαγορεύουν η ΕΕ και άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η πολιτική αυτή θα φορτωθεί στην πλάτη των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων και μέσω της φορολογικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Πρόσχημα για την παραπέρα κλιμάκωση είναι η διόγκωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων που ήρθαν σε συνέχεια των προκλητικών κρατικών ενισχύσεων στις μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Η επίσημη απάντηση που έχει δώσει η ΝΔ στην Κομισιόν αναφέρει έλλειμμα 6% ενώ και σύμφωνα με άλλα στοιχεία ξεπερνά το 8% του παραγόμενου ΑΕΠ. Τα παραπάνω θα περάσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα από την κρησάρα της Κομισιόν, η οποία και θα αξιώσει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

  • Το Κρατικό χρέος στο τέλος του Μάρτη του 2009 είχε φτάσει σε 282 δισ. ευρώ. Στην ίδια ημερομηνία (31 Μάρτη) το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που είχαν δοθεί για την ενίσχυση ισχυρών επιχειρηματιών έφτανε σε 23,3 δισ. ευρώ. Στους επόμενους μήνες, οι κρατικές εγγυήσεις απογειώθηκαν σε νέα ύψη μετά και το δυνάμωμα των διάφορων προγραμμάτων ενίσχυσης του κεφαλαίου. Είναι βέβαιο ότι οι οι επιχειρηματίες θα «ξεχάσουν» να πληρώσουν τις δανείστριες τράπεζες. Στο πλαίσιο της κοινής ρότας τα σπασμένα - αργά ή γρήγορα - θα πληρωθούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να απλώσει πρόσθετο ζεστό κρατικό χρήμα και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους...
  • Τα λεγόμενα ταμειακά διαθέσιμα (το ρευστό που έχει άμεσα στη διαθέσή του το δημόσιο) στις 31 Μάρτη ήταν περίπου 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας στο «ταμείο» σήμερα βρίσκονται 8,2 δισ. ευρώ, ποσό βέβαια που είναι αποτέλεσμα δανεισμού από τις τράπεζες που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το κρατικό χρέος.
  • Το εμφανιζόμενο έλλειμμα στο 6μηνο του 2009 έφτανε σε 17,5 δισ. ευρώ. Τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής παραλαμβάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με στόχο να το φορτώσει στα λαϊκά στρώματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ