Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγή φρουράς, όχι όμως και πολιτικής

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ οι άξονες της οικονομικής πολιτικής και της νέας κυβέρνησης

Αλλαγή φρουράς, αλλά όχι και πολιτικής, έχουμε και στον οικονομικό τομέα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί με κριτήριο και προσανατολισμό «τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Και η στρατηγική που έχει χαράξει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο συμπυκνώνεται στο δίπτυχο δημοσιονομική λιτότητα και προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες εστίες συσσώρευσης του κεφαλαίου, η οποία έχει πληγεί και ανακοπεί από την καπιταλιστική κρίση.

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει τα καθήκοντά της μεσούσης της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, η οποία έχει γίνει αισθητή και στη χώρα μας. Και δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι και η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα πολιτικής που θα διευκολύνουν τις δυνάμεις του κεφαλαίου να βγουν αλώβητες από την οικονομική κρίση. Μέτρα πολιτικής, τα οποία θα μεταφέρουν τις βαρύτατες συνέπειες της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, όπως άλλωστε προβλέπει και το ευρωπαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που επεξεργάστηκαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομίας είναι η κατάρτιση του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010, η υποβολή του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας 2009 - 2011 και η κατάρτιση του νέου Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για τα τρία βασικά κείμενα, τα οποία ενσωματώνουν τις αντιδραστικές επιλογές της στρατηγικής της Λισαβόνας και αφορούν σε όλες τις πτυχές των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων, από τα δημοσιονομικά ως την αγορά εργασίας, την Κοινωνική Ασφάλιση και τα συστήματα Υγείας και Παιδείας.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έμφαση δόθηκε στην αρνητική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, λόγω της καθίζησης των κρατικών εσόδων και της αύξησης των κρατικών δαπανών, εξέλιξη η οποία οδήγησε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ (δηλώσεις Παπαθανασίου), ενώ η αντιπολίτευση μιλά για ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα. Ηδη, εντός του Οκτώβρη, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων. Οσο για την πολυπόθητη παράταση, που είχε ήδη ζητήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πολύ πιθανό να δοθεί, καθώς οι 13 από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να εμφανίσουν δημοσιονομικά ελλείμματα υψηλότερα από το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πρωτεύον. Αυτό το οποίο επιδιώκουν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις είναι μέσω των μέτρων μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα γίνει αυτό, να προωθήσουν πολιτικές που θα μεταφέρουν τις κολοσσιαίες ζημίες των επιχειρήσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς και μέσω αυτών στα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, επικαλούνται την οικονομική κρίση για να προωθήσουν ευρύτερες αντιδραστικές πολιτικές επιλογές στις εργασιακές σχέσεις (ελαστική εργασία) και στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Φυσικά, στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής θα βρεθούν και τα 5 πρώτα νομοσχέδια που, σύμφωνα με τις διακηρύξεις Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ, θα φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη νέα Βουλή προς ψήφιση τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης. Αυτά είναι:

  • Στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και αναδιανομή
  • Προστασία του δανειολήπτη και καταπολέμηση της ακρίβειας
  • Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - ρευστότητα στην οικονομία
  • Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και προώθηση των επενδύσεων
  • Αμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας

Από τους τίτλους των νομοσχεδίων προκύπτει το συμπέρασμα ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να ισορροπήσει ανάμεσα στα συμφέροντα των εργαζομένων και των επιχειρηματιών. Αλλά αυτό είναι ένα πρώτο και απατηλό συμπέρασμα. Γιατί, στην περίπτωση των εργαζομένων, σε όλη την προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καταφεύγοντας σε γενικόλογες διακηρύξεις. Αντίθετα, οι δεσμεύσεις προς τους επιχειρηματίες είναι πολύ συγκεκριμένες και υποχρεωτικές, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ