Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Μεγάλη απεργία στο δημόσιο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρουμάνοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες 24ωρη προειδοποιητική απεργία διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο σχετικά με τους μισθούς καλώντας την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους χαμηλούς μισθούς, να σταματήσει τις απολύσεις καθώς και την απλήρωτη άδεια για διακοπές. Οι εργαζόμενοι στον εκπαιδευτικό, το δημόσιο, τον οικονομικό και τον υγειονομικό τομέα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη ίσως απεργία που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία. Η διαμαρτυρία αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μετά την πρόσφατη αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών.

Πάντως, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Εμίλ Μποκ, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των απεργών, όπου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές μόνο μέχρι και το 2010 και ζήτησε από τους απεργούς να δείξουν «κατανόηση»...

Τα εργατικά συνδικάτα ανακοίνωσαν χτες πως θα πραγματοποιηθεί και νέα διαμαρτυρία αύριο, Τετάρτη, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 740 λέι (περίπου 174 ευρώ), ενώ εξήγγειλαν και νέες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τη γενική απεργία στις 28 του Οκτώβρη, λίγες μέρες πριν τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές της 22ης του Νοέμβρη.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, άνω των 10.300 δημόσιων υπαλλήλων στο σιδηρόδρομο θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ