Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Οι λαϊκές δυνάμεις θέλουν συνέχιση του αγώνα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ξεπέρασε πλέον τις 100 ημέρες η αντίσταση και ο αγώνας του λαού της Ονδούρας, ενώ κατά τη διάρκεια της Ανοικτής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν οι λαϊκές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα δήλωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, αλλά και την προώθηση της διαδικασίας για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Την ίδια στιγμή πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ του προέδρου Μανουέλ Σελάγια και του επικεφαλής της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Ρομπέρτο Μιτσελέτι καθώς σύμφωνα με το «Τελεσούρ» για πρώτη φορά ο Μιτσελέτι άφησε χαραμάδα «επιστροφής» του προέδρου.

Παράλληλα, ο Μιτσελέτι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να ακυρώσει διάταγμα που περιορίζει τις ελευθερίες της κυκλοφορίας, του ««συνέρχεσθαι» και του Τύπου και επέτρεπε τις συλλήψεις χωρίς ένταλμα. Διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την επιστροφή του Σελάγια και είναι ένας από τους όρους που θέτει ο Σελάγια, που έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα, για να κάνει διάλογο με το καθεστώς του Μιτσελέτι.

Παράλληλα αναμένεται στην Τεγκουσιγκάλπα ο απεσταλμένος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Τζον Χένρι Μπίελ δελ Ρίο, ο Χιλιάνος «τεχνοκράτης», πρώην σύμβουλος του προέδρου Οσκαρ Αρίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική συμφωνία στη Γουατεμάλα.

Τέλος, νεκρός βρέθηκε ο Αντόνιο Λέιβα, στέλεχος του ιθαγένικου κινήματος και του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα. Ο Λέιβα είχε απαχθεί στην Τεγκουσιγκάλπα το Σάββατο και το πτώμα του βρέθηκε στη Σάντα Μπάρμπαρα. Παράλληλα το Σαββάτο δολοφονήθηκε και ο δάσκαλος Μάριο Φιδέλ Κοντρέρας. Δύο δολοφονίες που ανεβάζουν και άλλο τον αριθμό των νεκρών, που όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το COFADEH είχαν φτάσει τους 17, ενώ 4.000 είναι οι συλληφθέντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ