Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΕΕ
Ανησυχία μετά το εκβιαστικό δημοψήφισμα

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι πανηγυρισμοΙ δε λείπουν στους κόλπους της ΕΕ αλλά και των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για την έγκριση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβόνας από τον ιρλανδικό λαό, κατά το δεύτερο και εκβιαστικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 2 Οκτώβρη και τελικά επικράτησε το «Ναι» με 67%.

Η έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον ιρλανδικό λαό θα χρησιμοποιηθεί από τους κυρίαρχους κύκλους για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ιρλανδικός λαός δεν υπερψήφισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας αλλά εκβιαστικά για την δήθεν οικονομική ανάκαμψη και θέσεις εργασίας, καθώς «οι φόβοι και οι ανασφάλειες των ψηφοφόρων με δεξιοτεχνία αξιοποιήθηκαν σε μια παράνομη και καλά χρηματοδοτούμενη καμπάνια του "ΝΑΙ"» όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση του «Λαϊκού Μετώπου» (People's Movement), οργάνωση - «ομπρέλα» στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με ταξικό περιεχόμενο, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας και άλλα προοδευτικά κόμματα.

Ετσι τα βλέμματα στράφηκαν πλέον σε άλλες «πηγές ανησυχίας» όπως την Τσεχία και την Πολωνία, δύο χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη. Ο Πολωνός πρόεδρος, Λεχ Καζίνσκι, έχει δηλώσει ότι θα βάλει την υπογραφή του στη Συνθήκη, αν οι Ιρλανδοί την επικυρώσουν, συνεπώς μάλλον το ζήτημα της Πολωνίας έχει λυθεί. Επίσης, χτες ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, γνωστός ευρωσκεπτικιστής ο οποίος έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις και αρνείται, εννοείται μέχρι στιγμής, να επικυρώσει τη Συνθήκη παρά την έγκρισή της από το Κοινοβούλιο, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, λέγοντας ότι περιμένει να εξεταστεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη της Τσεχίας πριν λάβει την απόφασή του για την επικύρωσή της. Η αντίθεση του Κλάους κινείται στην κατεύθυνση να κερδίσει περισσότερα για το κεφάλαιο της χώρας και βεβαίως ο δηλωμένος αντικομμουνιστής είναι γνωστό ότι πριμοδοτεί τη σχέση με το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης τώρα των Συντηρητικών (Τόρις) της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον (που προηγείται στις δημοσκοπήσεις των Εργατικών του Μπράουν), αποκλείει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη, σε περίπτωση που αυτή εγκριθεί από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ πριν τις επόμενες εκλογές στη Βρετανία. Εντούτοις, αναμένεται ότι εάν ο Κάμερον εκλεγεί, τότε η κυβέρνησή του θα υιοθετήσει πιο σκληροπυρηνική στάση αν τα αιτήματα του βρετανικού κεφαλαίου που εκπροσωπεί δε γίνουν δεκτά από την ΕΕ. Δεν αποκλείεται επίσης να παρεμποδίσει τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ της Κροατίας και της Ισλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ