Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Αμεσα σκληρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Λίγο πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και με την ευκαιρία της τριμηνιαίας έκθεσής του για την Οικονομία, όπου επισημαίνει ότι «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία υποχώρησης όλων των βασικών μεγεθών», το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), εκφράζοντας πολύπλευρα τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, επαναφέρει επιτακτικά και στο όνομα των επιπτώσεων της κρίσης, την αξίωση για σκληρά μέτρα «διαρθρωτικού» χαρακτήρα με κύριο στοιχείο την αφαίρεση περισσότερων λαϊκών και εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Σημειώνει ενδεικτικά ότι «ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 4ηςΟκτωβρίου δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής μιας οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται σε αποφάσεις μόνιμου χαρακτήρα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις έκτακτες παρεμβάσεις που επιβάλλονται από τη συγκυρία. Η νωπή λαϊκή εντολή δημιουργεί τις δυνατότητες για την άσκηση οικονομικής πολιτικής με μεσοπρόθεσμους στόχους και με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας από το λεγόμενο "πολιτικό κόστος"». Καθόλου τυχαία, το ΙΟΒΕ και όσα αντιπροσωπεύει, εκτιμά ότι η έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία διευκολύνει ακόμη περισσότερο, προφανώς και λόγω της φθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και λόγω της πολιτικής θέσης της νέας κυβέρνησης, τα σχέδια για βαθιές αντιδραστικές τομές στον οικονομικό τομέα. Για το ΙΟΒΕ δύο είναι «οι απόλυτες προτεραιότητες» της οικονομικής πολιτικής: «Να περιορίσει τα μεγάλα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, σε ορατό και τακτό χρόνο και παράλληλα να συμβάλει στην επαναφορά της τάσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης».

Το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι «η οικονομική πολιτική έχει να αντιμετωπίσει σήμερα τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση: Υφεση στην πραγματική οικονομία, εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών, μειούμενη ανταγωνιστικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ