Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Εδώ και τώρα η βίαιη «δημοσιονομική προσαρμογή». Αύξηση φόρων για το λαό και καρατόμηση δαπανών συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ το χρόνο. ΒΑΕ, «εξίσωση» στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, «κλειστά επαγγέλματα» κι άλλα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Θύελλα με αντιλαϊκά μέτρα, στην ίδια ρότα με αυτά που είχε προαναγγείλει και η απελθούσα κυβέρνηση, ετοιμάζεται να εφαρμόσει η διάδοχη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την πολιτική που έχουν συναποφασίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και που συνεπάγεται τη βίαιη «προσαρμογή» της οικονομικής πολιτικής στις προδιαγραφές και τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι μόνιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει αξιώσει η Κομισιόν, για τις οποίες κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο οι κυβερνητικοί παράγοντες ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ανοίγουν ακόμη περισσότερο το αντιλαϊκό μέτωπο με την αύξηση του φορολογικού βάρους από ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, εκτυλίσσεται και η επιχείρηση τεραστίων διαστάσεων περιστολής κρατικών δαπανών, ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα. Με βάση και τους πρώτους υπολογισμούς, από τα δύο σκέλη (έσοδα - δαπάνες) σκέπτονται να «εξοικονομήσουν» μέσα στον επόμενο χρόνο ποσά τάξης 10 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια...

Στις προτεραιότητές τους μπαίνουν:

  • Καρατόμηση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), που σημαίνει περισσότερα χρόνια δουλειάς για τους εργαζόμενους σε αυτά.
  • Εξίσωση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, που επίσης σημαίνει περισσότερα χρόνια δουλειάς για τις εργαζόμενες στο δημόσιο, όπως έχει υποδείξει η ΕΕ. Το μόνο που «διαπραγματεύονται» με την Κομισιόν είναι ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου και κάποια «περίοδος προσαρμογής», όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται.
  • Μόνιμα στο στόχαστρο βρίσκονται τα ασφαλιστικά και γενικότερα εργασιακά δικαιώματα. «Το Ασφαλιστικό δεν κλείνει ποτέ» (!) είναι στα «μότο» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
  • «Ανοιγμα στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα», που σημαίνει μια ορισμένη εφαρμογή της κοιναγορίτικης οδηγίας Μπολκεστάιν. Το μέτρο έρχεται να στηρίξει ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να αποσπάσουν κομμάτια της πίτας από κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μαζί με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν ήδη προλειάνει το έδαφος για τα περαιτέρω. Παίζοντας την κολοκυθιά με τα ελλείμματα τα εμφανίζουν στο 12% ή και πλέον του παραγόμενου ΑΕΠ. Στόχος τους για το 2010 είναι να το «ρίξουν» σε «μονοψήφιο νούμερο» (για την ώρα δε διευκρινίζεται). Αυτό και μόνο σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2010. Στο ίδιο μήκος θα κινηθούν και στα επόμενα χρόνια μέχρις ότου «πιάσουν» τους όρους του διαβόητου Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό που παζαρεύουν με την ΕΕ και τα όργανά της είναι ο βαθμός κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής έτσι ώστε να μανουβράρουν τα πράγματα με τις κατά το δυνατό μικρότερες αντιδράσεις από την πλευρά του λαού. Σε περίπτωση «παράτασης», για παράδειγμα, μέχρι το 2013 η «προσαρμογή» θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την επόμενη χρονιά. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, απ' όπου έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο νέος προϋπολογισμός πρέπει και να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα και νομοσχέδια. Το ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί του, έχει δεσμευθεί να κλιμακώσει «εδώ και τώρα».

  • Ενα το κρατούμενο είναι η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (και στα καύσιμα) που θεωρείται (και είναι) μέτρο «σταθερής απόδοσης», όπως αυτά που αξιώνει η ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του και η αύξηση του ΦΠΑ. Επανεξετάζει και το ύψος των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το έτος 2010. «Κανονικά» θα προχωρήσουν τα χαράτσια του ΕΤΑΚ για το 2009, όπως νομοθετήθηκαν από τη ΝΔ.
  • Σχεδιάζει τις «διαρθρωτικές αλλαγές» στην άμεση φορολογία, που επίσης συνεπάγονται αύξηση των φόρων για το λαό. Στις προθέσεις του είναι και να μην αποκλιμακώσει το συντελεστή (25%) όπως προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στα «θετικά της οικονομικής κατάστασης» συγκαταλέγουν τα «εύγε» που τους απευθύνουν τα κέντρα της πλουτοκρατίας και οι «αγορές». Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν πως η πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι ...ευοίωνη. Προκειμένου μάλιστα να «ξοφλήσουν» τους μεγαλοπρομηθευτές των νοσοκομείων και τους μεγαλοκατασκευαστές θα προχωρήσουν και σε νέα δάνεια ύψους πολλών δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ήταν και προεκλογική υπόσχεσή τους, την οποία και τηρούν στο ακέραιο και χωρίς χρονοτριβή προκειμένου να τονώσουν με «ρευστό» την επιχειρηματική πιάτσα...

Οι τραπεζίτες

Τις παραπάνω κατευθύνσεις δείχνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιώνοντας «κατάλληλες μισθολογικές ρυθμίσεις, επαρκή ευελιξία στην αγορά εργασίας και αποτελεσματικά κίνητρα για εργασία», δηλαδή φτηνούς - ευέλικτους εργαζόμενους και από πάνω κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες (κρατικές επιδοτήσεις, κ.ά.) για προσλήψεις εργαζομένων. Αξιώνει ακόμη από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η «διαδικασία εξυγίανσης θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο μέχρι να αρχίσει η ανάκαμψη» και να ενταθεί το 2011. Πρόκειται για τη συνέχεια των πολύ πρόσφατων αξιώσεων της Κομισιόν, η οποία έχει και ειδικές επισημάνσεις για την πολιτική που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ηδη στελέχη της Γιούροστατ βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να «εξετάσουν» τα δημοσιονομικά στοιχεία. Την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζονται τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και οι πρώτες «επίσημες» επαφές με τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιθέσεις πάνω στη δοσμένη αντιλαϊκή στρατηγική (2013-06-07 00:00:00.0)
Ετοιμα τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα... (2009-09-29 00:00:00.0)
Συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ (2009-08-24 00:00:00.0)
Αξιώνουν περισσότερη ευέλικτη και ανασφάλιστη δουλειά (2009-08-14 00:00:00.0)
Αξιώσεις για πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα (2009-03-24 00:00:00.0)
Προτάσεις για το ξεπάτωμα της αμπελοκαλλιέργειας (2006-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ