Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ
Ετοιμα τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα...

Ξεκινά από αύριο το «τυπικό» της διαδικασίας που συμφώνησαν με την Κομισιόν. Αντιλαϊκή επέλαση με προϋπολογισμό και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Από αύριο, Τετάρτη, δρομολογούνται και επίσημα τα τελικά πλάνα που αφορούν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων «μόνιμης και σταθερής απόδοσης», που ήδη έχουν αξιώσει η ΕΕ, το ΔΝΤ, κ.ά. Η κλιμάκωση αυτής της πολιτικής ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές και για το σκοπό αυτό τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε «οργασμό» συνεννοήσεων με παράγοντες της Κομισιόν, τους τραπεζίτες και άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας. Κοινό πρόσχημά τους είναι τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, οι ...δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού και πάνω απ' όλα η «ανάγκη» εμπέδωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτή ορίζεται από την ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το «τυπικό» της συμφωνημένης διαδικασίας εξελίσσεται ως εξής:

  • Αύριο, Τετάρτη, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) αποστέλλει στην κεντρική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) τα στοιχεία για το «έλλειμμα» του 2009, που σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίζεται στο 6% του παραγόμενου ΑΕΠ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να στρώσουν το χαλί για τα περαιτέρω, παίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς ανεβοκατεβάζοντάς το κατά το δοκούν...
  • Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη έρχεται η πρώτη «αξιολόγηση» από την Γιούροστατ.
  • Για το τέλος Οκτώβρη προγραμματίζουν την αποστολή στην ΕΕ του λεγόμενου εθνικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Ακόμη, ΕΕ και Κομισιόν περιμένουν απτά δείγματα αντιλαϊκής γραφής με την κατάθεση και δημοσιοποίηση του νέου προϋπολογισμού (έτους 2010). Με βάση αυτό θα συναξιολογήσουν την πολιτική που θα εφαρμόσει είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Η πρεμούρα τους έχει να κάνει με το βαθμό κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία αξιώνουν να ξεκινήσουν «εδώ και τώρα» με ιδιαίτερα σκληρούς ρυθμούς.
  • Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2009, τον προϋπολογισμό για το 2010 και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ΕΕ θα συναξιολογήσει την όποια κυβέρνηση του «ευρωμονόδρομου». Το «ραπόρτο» της Κομισιόν προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη 2009, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Είναι απόλυτα φανερό ότι η αξιολόγηση της ΕΕ δε γίνεται στη βάση της προεκλογικής αψιμαχίας που έχουν στήσει οι δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου» αλλά στη βάση του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού που έχουν συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο η «διαμάχη» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ύψος του εμφανιζόμενου ελλείμματος έρχεται να στρώσει το χαλί στη σχεδιαζόμενη επέλαση σε βάρος των λαϊκών τάξεων, στις οποίες επιδιώκουν να φορτώσουν τα σπασμένα και από την καπιταλιστική κρίση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβάζει γράδα η αντιλαϊκή κλιμάκωση (2010-10-28 00:00:00.0)
Φτιάχνουν κλίμα για νέα μέτρα, λουκέτα και απολύσεις (2010-10-14 00:00:00.0)
Προαναγγελία αντιδραστικής κλιμάκωσης (2009-11-04 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή σκυταλοδρομία (2009-10-06 00:00:00.0)
Μας αφήνουν στην ντροπή μας... (2004-12-02 00:00:00.0)
Πιέσεις για ακόμα περισσότερο αντιλαϊκή πολιτική (2004-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ