Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα αποτροπής της σχολικής διαρροής

Παρέμβαση με αφορμή τις εξελίξεις στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη

Την ανάγκη για ένα σχολείο που δε θα είναι φορέας της σχολικής αποτυχίας, αλλά φορέας διαπαιδαγώγησης των παιδιών με ολόπλευρη μόρφωση, τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ).

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εντάσσει στο σκηνικό «καμένης γης» που στήνει η κυβέρνηση την προ ημερών εξαγγελία για αναστολή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι μετά την κατακραυγή γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών το υπουργείο Παιδείας «τα μάζεψε». Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θυμίζει ότι η ΠΔΣ είναι εφήμερο πρόγραμμα της ΕΕ, ξεκίνησε να λειτουργεί με κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ και αποτελεί το βασικό θύλακα της ωρομισθίας και της «μαύρης εργασίας» στην εκπαίδευση. Σημειώνει επίσης ότι «ξεκίνησε και λειτουργεί ως εργαλείο διαχείρισης της αμάθειας και της αποτυχίας που παράγει το ίδιο το σχολείο, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην εκπαίδευση, είναι ο φερετζές των αντιδραστικών κατευθύνσεων της ΕΕ».

«Ζητούμενο είναι ένα σχολείο χωρίς ΠΔΣ, που δε θα είναι φορέας της σχολικής αποτυχίας, της μαθητικής διαρροής, αλλά φορέας διαπαιδαγώγησης των μαθητών με ολόπλευρη μόρφωση, με όλο τον πλούτο της γνώσης για όλα τα παιδιά», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και σημειώνει ότι «οι εξελίξεις στην ΠΔΣ φέρνουν στην επιφάνεια των πραγμάτων ως μοναδική εναλλακτική λύση το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, το νέο τύπου σχολείο ως αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης του σήμερα, για το νέο τύπο ανθρώπου σε μια νέα κοινωνία».

«Στο σημερινό σχολείο - συνεχίζει το ΠΑΜΕ - αποτυπώνονται με ένταση οι συνέπειες μιας βαθιά ταξικής πολιτικής που με συνέχεια υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το μέτρο της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της ΠΔΣ για όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες, που βιώνουν την ανεργία και την υποαπασχόληση, φαντάζει ως σωσίβιο». Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΜΕ επισημαίνει την ανάγκη για ένταση της πάλης γονιών - εκπαιδευτικών - μαθητών ώστε «να προχωρήσει ως λαϊκή απαίτηση η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με πλήρη εξασφάλιση δημόσιων υποδομών, το Ενιαίο Δωδεκάχρονο δωρεάν σχολείο για όλους, οι δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το δωδεκάχρονο».

Στο σχετικό διεκδικητικό του πλαίσιο, το ΠΑΜΕ παλεύει για:

  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Αμεσα μέτρα αποτροπής της σχολικής διαρροής και ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας.
  • Για τους μαθητές που είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στην Ενισχυτική και την ΠΔΣ, δωρεάν σίτιση και ασφαλή δωρεάν μετακίνηση με τη στήριξη του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση το 20 μαθητές ανά τάξη, για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που αφορούν παιδιά μεταναστών, της μειονότητας, των Τσιγγάνων, των παιδιών που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής.
  • Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
  • Ολοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σχολείο να έχουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Κατάργηση των ωρομίσθιων και των αναπληρωτών. Αμεση πάλη για την πληρωμή των δεδουλευμένων στους ωρομίσθιους της ΠΔΣ - Ενισχυτικής.
  • Κανένας εκπαιδευτικός με τη μαύρη ωρομισθία των 6,9 ευρώ. Πλήρες ένσημο και δωρεάν Υγεία. 1.800 ευρώ μισθός. Καταβολή των ημερομισθίων κάθε μήνα. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού.
  • Δωρεάν μετακίνηση (μετακόμιση, εισιτήρια, οδοιπορικά). Δωρεάν στέγαση (επιδότηση ενοικίου).
  • Συνδικαλιστική κάλυψη όλων των ωρομίσθιων. Οργάνωση όλων των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, στα εκπαιδευτικά συνδικάτα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ