Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Εικονική... πραγματικότητα

Μπορεί η θέση του υφυπουργού Αθλητισμού να καταργήθηκε και ο νέος ΓΓΑ να... αναζητείται ακόμα, όμως ο νέος υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στα πλαίσια της ομιλίας του στην Βουλή προσπάθησε να δώσει το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί και στον αθλητισμό. Στα πλαίσια των νέων εξαγγελιών ο νέος υπουργός έκανε λόγο για «στήριξη της φυσικής αγωγής και ένταξή της στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων». Καλό θα ήταν για τον ίδιο όμως πριν μιλήσει για κάτι τόσο μεγαλόπνοο να είχε.... φροντίσει να πάρει μια εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας των νηπιαγωγείων σήμερα.

Νηπιαγωγεία που με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (όπως και της ΝΔ) δεν έχουν καμία σχέση με τον ρόλο που θα έπρεπε να έχουν. Αντίθετα έχουν μετατραπεί σε... προθάλαμο για την εκπαίδευση των παιδιών στις απαιτούμενες από την αγορά δεξιότητες και μέσω της «σχολειοποίησής» τους και της πρόωρης εκπαίδευσης αποτελούν μια ωμή παραβίαση των ορίων του παιδικού ψυχισμού και των αναγκών της νηπιακής ηλικίας. Και αυτό γιατί απουσιάζει η διαπαιδαγώγηση, η οποία θα έπρεπε να στηρίζεται στην αυτενέργεια και στην αυτόματη έκφραση του παιδιού, όπου με την βοήθεια του νηπιαγωγού θα ανακαλύψει τον κόσμο και θα αναπτύξει τις αισθησιοκινητικές και τις ψυχοσωματικές ικανότητές του όπως απαιτεί η ηλικία των 3-6 ετών (η μάθηση ακολουθεί μετά). Νηπιαγωγεία που διώχνουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας είτε αφήνοντάς τα σπίτι είτε οδηγώντας τα προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία, με βάση τις γεννήσεις το 2003 είχαμε 104.420 παιδιά και το 2004 , 105.650 παιδιά, τα οποία είναι νήπια και προνήπια αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία είναι 47.675, που σημαίνει ότι 57.980 έμειναν εκτός βρίσκοντας λύση στον ένα ή στον άλλο τρόπο. Την ίδια ώρα η έλειψη ελεύθερων χώρων στα περισσότερα νηπιαγωγεία (και όχι μόνο...) είναι μόνιμο άλυτο πρόβλημα (με ευθύνη της Πολιτείας) όπως και το αντίστοιχο που αφορά την υλικοτεχνική υποδομή.

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κρατικής μέριμνας (για άλλη μια φορά) ώστε να ενταχθεί ο αθλητισμός στις λαϊκές ανάγκες, είναι αυτό που προέκυψε από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού. Και οι σκόρπιες κουβέντες με βιτρίνα τις λέξεις «σχολικός αθλητισμός» , «μαζικός αθλητισμός», μοναδικό στόχο έχουν την δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να καλυφθεί η αλήθεια...


ΜΠ.ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ