Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ
Συνεργάζονται για νέες αντεργατικές ανατροπές

Στα τραπέζια των «διαλόγων» στρογγυλοκάθισαν ήδη οι «κοινωνικοί εταίροι», που την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκαν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τις εργασιακές σχέσεις

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στη δράση των δουλεμπορικών γραφείων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στη δράση των δουλεμπορικών γραφείων
Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την εκλογή της νέας κυβέρνησης και τα δείγματα για την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στη σταθερή με πλήρη δικαιώματα δουλειά, είναι ολοφάνερα. Οπως ολοφάνερη είναι και η συμφωνία της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με όλες τις αξιώσεις των μεγαλοεργοδοτών.

Το χτύπημα στους εργαζόμενους θα είναι πολύπλευρο και ανελέητο. Αυτό προκύπτει τόσο από τις συναντήσεις που είχε το υπουργείο Εργασίας με τον ΣΕΒ στις 13 και 27 Οκτώβρη, όσο και από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τις εργασιακές σχέσεις - την ευρύτερη «διαβούλευση» με τους κοινωνικούς εταίρους - που συνήλθε την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά. «Διαβούλευση», όπου έσπευσε μαζί με τους μεγαλοεργοδότες να συμμετάσχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητιούνται στην επιτροπή είναι και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 2008/104 για την ενοικίαση εργαζομένων, προκειμένου να αρθούν και οι παραμικροί περιορισμοί που μπορεί να υπάρχουν στη νομοθεσία των κρατών - μελών.

Τα σχέδια για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις δείχνουν πόσο αναγκαίο είναι οι εργαζόμενοι να μη δείξουν καμία ανοχή στη νέα κυβέρνηση. Καμιά ανοχή στα κελεύσματα των μεγαλοεργοδοτών για νέες θυσίες και υπομονή μέχρι δήθεν να περάσει η κρίση. Η συσπείρωση και πάλη μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ.

Επιασαν δουλειά οι «εταίροι»

Το λαϊκό ρητό «κράτα με να σε κρατώ...» απεικονίζει τη σχέση της κυβέρνησης, της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των μεγαλοεργοδοτών στην προσπάθεια να χτυπήσουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων και να δώσουν τα πάντα στο κεφάλαιο, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, απορροφώντας κραδασμούς, στρέφοντας τις όποιες αντιδράσεις σε αδιέξοδη κατεύθυνση. Στις 13 Οκτώβρη ο ΣΕΒ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και μιλώντας για «δύσκολους καιρούς» και «δύσκολες αποφάσεις» παραθέτει 10 μέτρα - φωτιά που αξιώνει να πάρει η κυβέρνηση (βλ. ένθετο). Δε διστάζουν μάλιστα σε δήλωσή τους οι μεγαλοεργοδότες να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, ότι δηλαδή «πολλά από τα μέτρα αυτά διασταυρώνονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν συζητηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ». Σε νέα συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με τον ΣΕΒ την περασμένη βδομάδα ανανεώθηκαν οι απαιτήσεις του ΣΕΒ με «προοπτική να γίνουν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής», όπως σημειώθηκε από τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.

Ακόμα, στην πρόσφατη συνάντηση Λοβέρδου - Δασκαλόπουλου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ χειροκρότησε την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τα προγράμματα «stage» στον ιδιωτικό τομέα, ως ακόμα μια κερδοφόρα μέθοδο για την απόσπαση φτηνής εργατικής δύναμης. Επιπλέον, ζήτησε νέα διετή σύμβαση με αυξήσεις - ψίχουλα που να «ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες της οικονομίας» καθώς, όπως είπε, «κλείνοντας το μάτι» στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, «έχουμε δείξει ικανότητα να συμφωνούμε μεταξύ μας οι κοινωνικοί εταίροι».

Κανένας περιορισμός στην «ενοικίαση» εργαζομένων

Την ίδια στιγμή, οι «κοινωνικοί εταίροι» ιεραρχούν την εφαρμογή της άθλιας κοινοτικής οδηγίας 2008/104 για την εργασία μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που αίρει τα όποια εμπόδια και περιορισμούς υπήρχαν ως τώρα από την εθνική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρώτης συνάντησης που είχε την Πέμπτη η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τις εργασιακές σχέσεις (με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, εργοδοτικών ενώσεων και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ).

Στις χώρες της ΕΕ (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) υπάρχουν περισσότεροι από 3 εκατ. ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι μέσω των «δουλεμπορικών» Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, οι οποίες φτάνουν τις 20.000 και βγάζουν τεράστια κέρδη από το άθλιο αυτό εμπόριο εργαζομένων. Καθόλου τυχαίο δεν είναι βέβαια ότι σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις συνδιαμόρφωσαν την κοινοτική οδηγία ικανοποιώντας το αίτημα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Είναι ενδεικτικό πώς υποδέχτηκε η εργοδοτική οργάνωση Εurociett την υπερψήφιση της οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Η Eurociett καλεί τα κράτη - μέλη να αξιοποιήσουν την Οδηγία για τις ΕΠΑ, ώστε να επανεξετάσουν τις απαγορεύσεις ή τους περιορισμούς που εφαρμόζονται στη χρήση της εργασίας διαμέσου ΕΠΑ και να άρουν αυτές που δεν είναι δικαιολογημένες ή ανάλογες, όπως είναι οι απαγορεύσεις στη χρήση εργασίας διαμέσου ΕΠΑ στον δημόσιο τομέα στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εργοδοτικής οργάνωσης. Αλλοι τέτοιοι περιορισμοί, όπως λένε οι Ευρωπαίοι μεγαλοεργοδότες, είναι οι περιορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνει χρήση εργασίας μέσω των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων, όπως σε περιόδους φόρτου εργασίας ή για την εκτέλεση εποχικών εργασιών.

Να οργανωθεί έγκαιρα η απάντηση στο νέο αντεργατικό πογκρόμ

«Η αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης των εργαζομένων, που προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν ως φιλολαϊκή πολιτική, για να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, αφορά στην εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ που μετατρέπει το ήδη απαράδεκτο - αντιδραστικό καθεστώς των εργασιακών σχέσεων σε ακόμα χειρότερο», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «ο εργασιακός μεσαίωνας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της ενοικίασης εργαζομένων δεν μπορεί να πάρει καμία βελτίωση. Μόνο χειρότερος μπορεί να γίνει. Αυτό επιδιώκουν οι μεγαλοκαπιταλιστές σήμερα. Αυτό έχουν αποφασίσει στην ΕΕ με τη συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αυτό προωθεί σήμερα η κυβέρνηση με το νέο κοινωνικό διάλογο - "διαβούλευση" που στήνει».

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με μια φωνή: Καμιά εφαρμογή της αντιδραστικής κοινοτικής οδηγίας. Είναι ανήθικο και εξευτελιστικό να ενοικιάζονται εργαζόμενοι. Να καταργηθεί η ενοικίαση εργαζομένων εδώ και τώρα. Καμιά συζήτηση για το πώς θα εφαρμόζεται και πώς θα γενικεύεται η προσωρινή, ελαστική, εργασία.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την απαίτηση - διεκδίκηση για σταθερή και μόνιμη δουλειά. Σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο χρειάζεται τώρα πιο επιτακτικά και αποφασιστικά να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση κατά των απολύσεων, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ανυπακοή στην πολιτική της ΕΕ και στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ