Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ»
Οι πανηγυρισμοί των αστών δεν κρύβουν την αλήθεια

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και όσοι συνέβαλαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες πανηγυρίζουν φέτος δεόντως τα 20 χρόνια από την ανατροπή, με το «σύμβολο» - όπως το έχουν ανακηρύξει - της «πτώσης του Τείχους του Βερολίνου». Η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας βρίσκει σε αυτό το γεγονός άλλο ένα χτυπητό παράδειγμα (σήμερα ο «Ρ» στο ένθετο αναφέρεται αναλυτικά στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα), που σήμερα αποκτάει πρωτεύουσα θέση στην αστική και μικροαστική προπαγάνδα. Το Βερολίνο θα είναι το επίκεντρο αυτών των «γιορτών» που αναμένονταν να ξεκινήσουν από χτες με την εκδήλωση που διοργάνωνε το γνωστό αντιδραστικό ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» με τη συμμετοχή «εκλεκτών» καλεσμένων από τους πρωτεργάτες στις ανατροπές το 1989, τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ (79 χρονών σήμερα), τον τελευταίο πρόεδρο της ΕΣΣΔ που πρωτοστάτησε με την προδοτική πολιτική του στη διάλυσή της, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (78 ετών) και τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, τον Μπους τον πρεσβύτερο. Ο βαρύγδουπος τίτλος της εκδήλωσης, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν η σημερινή καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Χορστ Κέλερ, είναι «Η πτώση του τείχους και η Επανένωση - Νίκη της Ελευθερίας».

Το ουσιαστικό περιεχόμενο των εν λόγω εκδηλώσεων, που θα κορυφωθούν και τις επόμενες μέρες μέσα στο Νοέμβρη, είναι η προσπάθεια να παρουσιασθεί η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία ως ένα ανελεύθερο «κράτος - φυλακή» και φυσικά να αποκρυφτεί όλη η υπονομευτική προσπάθεια που κατέβαλλαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, στις 7 Οκτώβρη του 1949, που ήρθε ως η κορύφωση της πάλης των λαϊκών στρωμάτων και της απόφασης του ΚΚ Γερμανίας και άλλων οργανώσεων ως άμεση απάντηση στην προηγούμενη ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Επίσης στις 6-9 Νοέμβρη πραγματοποιείται στο Βερολίνο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ενας κόσμος χωρίς τείχη» διαμέσου της πολιτιστικής διπλωματίας και της αλληλεξάρτησης. Σε αυτό πρόκειται να συμμετάσχουν πρώην και εν ενεργεία πολιτικοί όπως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, ο Γεράσιμος Αρσένης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Ακόμα στη χώρα μας ανάλογου περιεχομένου εκδήλωση οργανώνει στις 8 Νοέμβρη η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.

Σήμερα το τείχος μπορεί να έπεσε, αλλά έχουν υψωθεί πολύ περισσότερα τείχη, τείχη ταξικά, που συνθλίβουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και στις δύο πλευρές της Γερμανίας.

Η ανεργία στην ανατολική πλευρά (άγνωστο φαινόμενο στην πρώην ΓΛΔ) φτάνει σήμερα επίσημα το 17%, έναντι 8,9% στη Δυτική Γερμανία, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που μάλλον υπολείπονται της πραγματικότητας πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στην Ανατολή, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους προς αναζήτηση δουλειάς στη Δύση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που σε μετρήσεις της κοινής γνώμης, όπως αυτή του Ινστιτούτου Εμνιντ τον περασμένο Ιούνη, που έγινε μάλιστα κατ' εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το 49% των ερωτηθέντων από την Ανατολική Γερμανία συμφώνησαν στην εξής εκτίμηση: «Η ΓΛΔ είχε περισσότερες καλές παρά κακές πλευρές. Υπήρχαν μερικά προβλήματα, αλλά μπορούσε να ζει κανείς καλά». Αλλο 8% αντιπροσώπευε την άποψη: «Η ΓΛΔ είχε κατά πλειοψηφία καλές πλευρές. Ζούσες εκεί ευτυχέστερος και καλύτερα, παρά σήμερα στην ενωμένη Γερμανία». Δηλαδή συνολικά το 57% βλέπει θετικά τη Λαοκρατική Δημοκρατία.

Γι' αυτό και γίνεται αυτή η λυσσασμένη προσπάθεια, από τους σημερινούς νικητές, να σβηστεί η προσφορά του σοσιαλισμού στη ΓΛΔ και τις άλλες χώρες.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ