Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χρειάζεται μόνιμη ιατρική κάλυψη σε σχολεία - αθλητικούς χώρους

Ο πρόσφατος θάνατος 16χρονου μαθητή στο Γυμναστήριο Σερρών προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων αντίστοιχων περιστατικών σε σχολεία και αθλητικούς χώρους. Και φανερώνει την παντελή έλλειψη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την ανθυγιεινή και επικίνδυνη πολιτική από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στον ζωτικής σημασίας τομέα της Υγείας και στον Αθλητισμό έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Με σχετική Ερώτηση με τίτλο «Ιατρική κάλυψη σε σχολεία, σχολές, αθλητικούς χώρους», την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Πρωτούλης, Μπάμπης Χαραλάμπους, Γιάννης Ζιώγας, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας προς τους αρμόδιους υπουργούς, Πολιτισμού και Τουρισμού, Υγείας και Παιδείας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο πρόσφατος θάνατος του 16χρονου μαθητή στο κλειστό Γυμναστήριο των Σερρών έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των θυμάτων αντίστοιχων τραγικών περιστατικών σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, φανερώνοντας την παντελή έλλειψη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τον συστηματικό και εξειδικευμένο έλεγχο της υγείας των αθλουμένων, την παροχή πρώτων βοηθειών από εξειδικευμένο προσωπικό στη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ο αναγκαίος συστηματικός και ολοκληρωμένος ιατρικός έλεγχος που απαιτείται ειδικά για αθλητές που υποβάλλουν τον οργανισμό τους σε αυξημένη κόπωση και υπερπροσπάθεια έχει υποβιβαστεί στην υποχρεωτική έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού υγείας με βάση το άρθρο 33 παρ. 9 του νόμου 2725/1999 (ΦΕΚ 121). Η πιστοποίηση αυτή γίνεται σε δελτίο υγείας που εκδίδει η οικεία Ομοσπονδία και το οποίο θεωρείται από νομαρχιακό νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας ή αγροτικό ιατρείο ή υγειονομική στρατιωτική μονάδα ή από έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το δημόσιο ή ΝΠΔΔ ιατρούς. Τις περισσότερες φορές ο ιατρικός έλεγχος που προηγείται είναι τυπικός ή και εικονικός.

Η τυπική έκδοση του πιστοποιητικού και όχι η ουσιαστική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών και η εκτίμηση της υγείας τους με βάση τις απαιτήσεις του αθλήματος και τις ατομικές ιδιαιτερότητες του καθένα, αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι από το 1999 δεν έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΕΤ (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών Τεχνολογίας) ούτε καν οι βασικές προϋποθέσεις σχετικά με τις παθήσεις και βλάβες που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή αθλητών σε προπονήσεις και αγώνες, οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις για τη θεώρηση του δελτίου υγείας, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για τη θεώρηση του δελτίου.

Επίσης, το ΙΚΑ ενημερώνει πως: "Οι ιατροί του Ιδρύματος δε χορηγούν στους ασφαλισμένους μας ιατρικές βεβαιώσεις ικανότητας και ιατρικές βεβαιώσεις υγείας που οι ασφαλισμένοι μας πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για εξωσχολικά αθλητικά σωματεία, προγράμματα μαζικού αθλητισμού των δήμων, περιπτώσεις κόπωσης και υπερπροσπάθειας".

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο η θεσμοθέτηση οδηγιών αλλά και η εφαρμογή τους. Ακόμη και αν καθοριστούν οδηγίες αυστηρές και ιδιαίτερα προωθημένες, στις σημερινές συνθήκες παντελούς έλλειψης δημόσιων και δωρεάν υποδομών και ειδικευμένου προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η υγεία και η ασφάλεια της πλειοψηφίας όσων αθλούνται θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Σε αυτές τις συνθήκες το οικονομικό βάρος για την πρόληψη και την προστασία τους θα το επωμίζονται οι σύλλογοι και οι οικογένειες των αθλητών, όπως γίνεται ακόμη και για την έκδοση του δελτίου υγείας. Η ίδια κατάσταση άλλωστε επικρατεί σε ό,τι αφορά την εξειδικευμένη αποκατάσταση της υγείας των αθλουμένων μετά από ατύχημα ή ασθένεια. Ο τομέας της αθλητιατρικής γενικότερα έχει παραδοθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και αφορά κύρια όσους ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό.

Η προστασία όμως της υγείας όλου του λαού, άρα και των αθλουμένων, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, άλλους φορείς. Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την ΠΦΥ. Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλητίατρος, φυσικοθεραπευτής, τεχνικός ασφαλείας, κ.ά.) και τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική -περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών/τριών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στη γειτονιά, τα γυμναστήρια, την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών και γενικά των νέων σε θέματα υγείας - αθλητισμού, αλλά και όλων όσοι γυμνάζονται και αθλούνται.

ΕΡΩΤΩΝTAI oι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, μόνιμη και σταθερή ιατρική κάλυψη σε σχολεία, σχολές, αθλητικούς χώρους κτλ. μέσα από ολοκληρωμένες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, ενταγμένες στην ΠΦΥ, με επαρκή στελέχωση σε εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας και με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτουν όλες τις αυξημένες και εξειδικευμένες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ