Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Δύο χρόνια μετά έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας

Δύο χρόνια μετά, η απόγνωση των πυροπλήκτων είναι ακόμα μεγαλύτερη και από εκείνη που ένιωθαν όταν καιγόταν το βιος τους

ICON

Δύο χρόνια μετά, η απόγνωση των πυροπλήκτων είναι ακόμα μεγαλύτερη και από εκείνη που ένιωθαν όταν καιγόταν το βιος τους
«Εχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν το νομό μας. Στα ήδη μεγάλα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική προστέθηκαν και αυτά που δημιούργησαν οι πυρκαγιές. Την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα που βιώνουμε την έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν το λαό και τα δάση στη μοίρα τους αφού υποτάσσουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους».

Αυτό τόνισαν χτες - ανάμεσα σε άλλα - μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, με αφορμή το γεγονός πως οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι των καμένων περιοχών αντιμετωπίζουν, αυτά τα δύο χρόνια, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η Επιτροπή Αγώνα ανέφερε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν περιοδείες στις πυρόπληκτες περιοχές για να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Οπως σημείωσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας, «τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα λαϊκά στρώματα πριν από τις πυρκαγιές διογκώθηκαν. Η επίσκεψη στο νομό μας του Γ. Παπανδρέου ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή ταξική επιλογή και συμπλέει με τις στρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Για τις αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα σπίτια, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως και το χαμένο εισόδημα, που με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έγιναν πραγματικότητα, δεν είπε κουβέντα».

Σε ό,τι αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, επισήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε να ωραιοποιεί την πολιτική της ΚΑΠ, τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ που ψήφισε το ίδιο στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία και εφάρμοσε η ΝΔ όσο ήταν κυβέρνηση, που πετάει από τις αποζημιώσεις τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επειδή αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημά τους γιατί δε τα βγάζουν πέρα με τα αγροτικά εισοδήματα ή σ' αυτούς που είχαν ζημιές κάτω από 30% δε δόθηκε καμία αποζημίωση. Σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα ποσά που έβγαλε ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις φτάνουν στο 30% της πραγματικής ζημιάς, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, και από αυτά έχει δοθεί στην καλύτερη περίπτωση το 50-60 % στους δικαιούχους. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με ζωοτροφές με ευθύνη του κράτους και τα χρήματα από το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων και το ανάλογο ταμείο αρωγής της ΕΕ να δοθούν αποκλειστικά για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους».

Ο Γιώργος Καραπάνος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, υπογράμμισε: «Αυτό που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών καθημερινά είναι να βλέπουν τις καμένες δασικές περιοχές εγκαταλειμμένες, να καταστρέφονται, ενώ πολιορκούνται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα χρήματα που δόθηκαν για αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα κατέληξαν στα ταμεία μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που τα αξιοποίησαν προς όφελός τους και σε βάρος των δασών. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να καταπατήσουν περιοχές - "φιλέτα" αξιοποιώντας τους αντιδασικούς νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ