Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επικυρώθηκαν τα σχέδια για τη βαθύτερη εκμετάλλευσή τους

Εληξαν χτες οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη

Με την επικύρωση της θέσης ότι όλες οι κυβερνήσεις των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού μεταναστών πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν τα μεταναστευτικά κύματα, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, έληξαν χτες οι εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

Στη συνεδρίαση λήξης παρατέθηκαν συνοπτικά τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων. Ολες οι κατευθύνσεις που προτάθηκαν αφορούσαν στο πώς η ένταξη, η επανένταξη (σ.σ. η επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους) και η κινητικότητα των μεταναστών θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοραπωλησίας φθηνών εργατικών χεριών. Ετσι ξεδιπλώθηκε και τη δεύτερη μέρα εργασιών του Φόρουμ η ατζέντα για την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μεταναστών.

Περίοπτη θέση σε αυτή την ατζέντα κατέλαβαν τα λεγόμενα «μεταναστευτικά προφίλ» των χωρών της ΕΕ, στα οποία αναφέρθηκε και προχτές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό. Αυτά τα προφίλ θα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα. Οπως υποστηρίχτηκε και χτες, τα μεταναστευτικά προφίλ μπορούν να αποτελέσουν καλό εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων - με την προϋπόθεση να επικαιροποιούνται τακτικά - για την ενίσχυση της κινητικότητας, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τον εντοπισμό των αναγκών σε εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, προτάχθηκε και η κυκλική μετανάστευση ως «μοντέλο» με πλεονεκτήματα, καθώς εξασφαλίζει την προσωρινή παραμονή των μεταναστών για όσο τους χρειάζονται οι εργοδότες καθώς και την εκπαίδευσή τους, ώστε να γυρίσουν στις χώρες τους και να εργάζονται πιο παραγωγικά.

Συμφώνησαν για καταστολή της μετανάστευσης

Την πιο αποφασιστική διακρατική συνεργασία για την ανάσχεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων φανερώνει και η χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα μεταξύ του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, του Σουηδού υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Τομπίας Μπίλστρομ, που εκπροσωπούσε την προεδρεία της ΕΕ και του Τούρκο υπουργού Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι.

Και οι τρεις χαρακτήρισαν την «παράνομη» μετανάστευση σαν ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί την πιο εντατική συνεργασία της ΕΕ και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν μεταξύ άλλων: Να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα VISA, διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες επανδεισδοχής των μεταναστών από την ΕΕ στην Τουρκία και να πετύχουν τέτοιες συμφωνίες και με χώρες προέλευσης, συνεργασία της Τουρκίας με τον ΦΡΟΝΤΕΞ. Για όλα αυτά, η ΕΕ φάνηκε πρόθυμη για τεχνική και οικονομική βοήθεια και την καταστολή της μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ