Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Νοέμβρης της ψυχής μας

Ο Νοέμβρης της ψυχής μας δε χωρά σε καμιά μεγάλου μήκους ταινία.

Ο Νοέμβρης της ψυχής μας δεν έχει σύνορα, δεν μπαίνει στο μικροσκόπιο των αναλύσεων και της κριτικής. Δεν έχει αρχή, δεν έχει τέλος, δε διασχίζει νεφελώματα στα βάθη των οριζόντων. Δεν είναι άυλος και μετέωρος, δεν προέρχεται από παρθενογένεση.

Είναι δικός μας, κατά δικός μας, φτιαγμένος από χρυσάφι με οράματα και ιδανικά.

Είναι ο Νοέμβρης της μεγάλης γένεσης της Επανάστασης και της δημιουργίας. Από τις αετοφωλιές του Γοργοπόταμου, στα κάγκελα του Πολυτεχνείου. Από τα ερημικά στενοσόκακα, τις παράγκες της προσφυγιάς και τα συνθήματα στους τοίχους, εκεί που πρωτοσήκωσε ανάστημα το τιμημένο ΚΚΕ, μέχρι το μεγαλείο της Εθνικής μας Αντίστασης. Είναι ο δικός σου Νοέμβρης και μη σκιάζεσαι.

Μη σκιάζεσαι, λοιπόν, σύντροφε, όπως δε φοβήθηκαν αυτοί που βάδισαν το δρόμο του θανάτου. Το δρόμο προς το εκτελεστικό απόσπασμα με το κεφάλι ψηλά για μια πίστη κι ένα ιδανικό. Μη σκιάζεσαι, σύντροφε, όπως δεν ολιγώρησαν αυτοί που έδωσαν τον οβολό από το υστέρημά τους, κάνοντας δικό τους το μέλλον του κόσμου, συμπόνεσαν τους θρήνους και τους αναστεναγμούς των μαυροφορεμένων γυναικών έξω από τις φυλακές, τα στρατόπεδα και τα νεκροτομεία.

Μη φοβάσαι, σύντροφε, στοχάσου το δυναμισμό της ανυψωμένης σου γροθιάς, της ανοιχτής σου αγκάλης, των σφιγμένων σου χεριών, της δυνατής φωνής σου. Τα φουσκωμένα μπράτσα και τις άγριες μουτσούνες των σπιούνων - μη φοβάσαι - αυτούς που σε φοβούνται, 91 χρόνια και η σπορά είναι γερή, στη θέση του ζευγά, άλλος ζευγάς, στου θεριστή άλλος θεριστής και του τρυγητή άλλος τρυγητής.

Στο Νοέμβρη της ψυχής μας, στον αχό της Επανάστασης, στη θέση της καρδιάς μας όλοι αυτοί οι αγωνιστές, πρωτοπανηγυριώτες των μεγάλων κατακτήσεων που έφυγαν προσφέροντας τα πάντα. Ας σταθούμε με προσοχή στη μνήμη και θυσία τους κι ας αποκαλυφθούμε. Δικός τους και δικός μας αυτός ο δρόμος, όπως το δίκιο και ο πλούτος που παράγεις. Μη σκιάζεσαι τα ξόανα, τα αργυρώνητα τσιράκια, τους εσταυρωμένους χαμαιλέοντες, τα ερπετά και τρωκτικά της γης.

Τη βροχή και το χαλάζι. Στα χέρια σου τα ηνία της ζωής και του αγώνα. Το αλάτι της Γης, το ψωμί, το κρασί, το γάλα και το μέλι. Εμείς της Γης οι κολασμένοι..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ