Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε σύγκρουση οι δυο γραμμές στο εργατικό κίνημα

Μόνο η «Εργατική Ενότητα» στήριξε τους εργαζόμενους που «εισβάλλοντας» στο «Βελλίδειο» ζήτησαν ξεκάθαρη τοποθέτηση στο αίτημα για σταθερή εργασία

Την πλάτη της γύρισε η πλειοψηφία του ΕΚΘ στους εργαζόμενους, που με τη μαχητική τους παρέμβαση ξεμπρόστιασαν το ρόλο της

MotionTeam

Την πλάτη της γύρισε η πλειοψηφία του ΕΚΘ στους εργαζόμενους, που με τη μαχητική τους παρέμβαση ξεμπρόστιασαν το ρόλο της
Πεντακάθαρα φάνηκε στις εργασίες του 30ού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) - που άρχισαν χτες στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» - η σύγκρουση μεταξύ αφενός της γραμμής υπεράσπισης των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων που τους ανοίγει το δρόμο για να αποσπάσουν σήμερα κατακτήσεις αλλά και αύριο να λύσουν οριστικά τα προβλήματά τους, και αφετέρου της γραμμής υποταγής στις ανάγκες του κεφαλαίου που υπονομεύει ακόμα και την αντίσταση στην αντεργατική επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στην εισήγησή του ο Νίκος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΘ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, επιβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού θα συνεχίσουν να υπηρετούν την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ασκησε κριτική στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και σκληρής λιτότητας, αλλά δε βρήκε κουβέντα να πει για τα πεπραγμένα που δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να δουλεύει απαρέγκλιτα στην ίδια αντεργατική - αντιλαϊκή γραμμή.

Το ρόλο που υπηρετούν οι δυνάμεις της συναίνεσης αποκάλυψαν και οι εργαζόμενοι με stage και συμβάσεις που, συνεχίζοντας στο «Βελλίδειο» τη διαδήλωση που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, «εισέβαλαν» μαχητικά στην αίθουσα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση αλλά και τη ΓΣΕΕ για τη στάση που έχουν απέναντί τους, απαιτώντας το Συνέδριο να πάρει θέση και να στηρίξει τα αιτήματά τους για άμεση μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Θέση που η πλειοψηφία βέβαια δεν υιοθέτησε. Το ρόλο της κυβέρνησης - που δεν εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στο Συνέδριο του ΕΚΘ - ανέλαβαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Πλάτες στην προκλητική στάση του προέδρου του ΕΚΘ που αρνούνταν ξεκάθαρη τοποθέτηση, αλλά και του προέδρου (ΠΑΣΚΕ) του Συνεδρίου, έκαναν και οι ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», σφυρίζοντας αδιάφοροι όταν ο εκπρόσωπος της «Εργατικής Ενότητας» (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ) ζήτησε οι σύνεδροι να τοποθετηθούν με ψηφοφορία πάνω στα αιτήματα των διαδηλωτών, στηρίζοντας το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία.

'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες

Απέναντι στην άγρια επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την πλουτοκρατία και το πολιτικό και συνδικαλιστικό της προσωπικό, οι εργαζόμενοι χρειάζονται το δικό τους όπλο, τόνισε παρουσιάζοντας την εισήγηση της «Εργατικής Ενότητας», ο Κώστας Ψυχογιός. «Ενα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζικό, ενωτικό, ταξικό, ικανό να αντιμετωπίσει τη διαρκή αντεργατική επίθεση, τη λαίλαπα που ξεσπάει με βαρβαρότητα και απειλεί άμεσα ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα». Κάλεσε τους συνέδρους, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους που εκπροσωπούν να μειώσουν τις δυνάμεις του «συνδικαλισμού» που προσυπέγραψαν την κοινωνική βαρβαρότητα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Να μην τους παραδώσουν το μοναδικό όπλο των εργαζομένων, τα συνδικάτα. Να μη δώσουν το «ελεύθερο» στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την επίθεσή της. Να δώσουν ελπίδα στους εργαζόμενους που τους εμπιστεύθηκαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να δυναμώσουν την «Εργατική Ενότητα», το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ.

Την ανάγκη άλλωστε να δυναμώσει η πάλη για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα επιβεβαίωσε η προκλητική παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος, «ενοχλημένος» από την οργισμένη αντίδραση των συμβασιούχων και εργαζομένων με stage, που στο πρόσωπό του γιούχαραν τη στάση της ΓΣΕΕ, έκανε λόγο για «μπαρμπάδες στην Κορώνη». Ο Γ. Παναγόπουλος επέλεξε τον αντικομουνισμό για να απαντήσει στις καταγγελίες του ταξικού κινήματος, πως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στήνει στο απόσπασμα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Πήρε όμως ξάστερη απάντηση. Με το πανό που ξεδιπλώθηκε όταν ανέβηκε στο βήμα, στελέχη του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν ότι το ταξικό κίνημα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να θεριέψει η αντίσταση και να οργανωθεί η αντεπίθεση των εργαζομένων κόντρα σε όλους όσοι στηρίζουν τους εκμεταλλευτές τους, για να κατακτήσει η εργατική τάξη ό,τι της ανήκει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ