Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Στρατηγικές εξόδου» από την κρίση

Υπό εξαγορά η τράπεζα ΑΣΠΙΣ

Συστάσεις στο τραπεζικό κεφάλαιο για τη στρατηγική εξόδου τους από τις πρόσφατες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή από τα μέτρα παροχής φτηνού χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τραπεζίτες τα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο αντλώντας τεράστιες ποσότητες φτηνού χρήματος προκειμένου στη συνέχεια να μοσχοπολήσουν στην πελατεία τους λαϊκά νοικοκυριά και ΕΒΕ. Η Τράπεζα της Ελλάδας σημειώνει ότι «έχει υποδείξει σε αριθμό τραπεζών να επιδείξουν σύνεση ως προς το βαθμό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας 12μηνης διάρκειας» ώστε να διευκολυνθεί η έξοδός από τα έκτακτα μέτρα όταν αυτά αποσυρθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει και τις εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων. Οι παραπάνω πληροφορίες αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από τους μεγαλορεντιέρηδες των χρηματαγορών που κατάφεραν χτες να εκτοξεύσουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Για το λόγο αυτό η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι η «σύσταση» δεν συνδέεται με τα ομόλογα του δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ή που σκοπεύουν να αγοράσουν οι τράπεζες.

Η ΑΣΠΙΣ

Στα γεμάτα για τη απόσπαση της τράπεζας «Ασπίς» μπαίνει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ρέστης μετά και την απόσυρση του ενδιαφέροντος που είχε εκδηλώσει η Τράπεζα Αττικής. Σε σχετική ανακοίνωσή της η τράπεζα δηλώνει ότι «έχει έλθει σε κατ' αρχήν συμφωνία» με τον επιχειρηματία και μέλη της οικογένειάς του.

Στη τελική ευθεία για τη συγχώνευση βρίσκονται οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου της «Μάρφιν», οι Μάρφιν Εγνατία και Μάρφιν Πόπουλαρ (πρώην Λαϊκή Κύπρου). Η σχέση ανταλλαγής μετοχών και το κοινό σχέδιο «διασυνορικής συγχώνευσης» θα μπει για έγκριση στις γενικές συνελεύσεις των μεγαλομετόχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ