Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΕΕ
Στον αντεργατικό ντορό και οι μεγαλέμποροι

Τη σκυτάλη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας πήρε χτες από τον ΣΕΒ η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης έσπευσε να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΕΒ για επίσπευση της διαπραγμάτευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το κυριότερο να αναπαράγει όλους τους αντεργατικούς ισχυρισμούς.

Στα βήματα του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δίνοντας και το στίγμα των προθέσεών του για τη Σύμβαση έκανε λόγο για «κακή πορεία των οικονομικών δεδομένων της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων που μας υποχρεώνει να λάβουμε έγκαιρα αναγκαίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν μια αντιστροφή του κλίματος». Βέβαια, αυτήν την αντιστροφή του κλίματος οι μεγαλέμποροι, όπως και οι βιομήχανοι επιδιώκουν να τη φορτώσουν και πάλι στους εργαζόμενους, όπως ακριβώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν φορτώσει και την «ανάπτυξή» τους, με αυξήσεις των 80 και 90 λεπτών. Και δεν είναι τυχαίο, ότι και αυτός κινδυνολογεί για «τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», δίνοντας το σήμα για το ποιες πρέπει να είναι οι εργατικές διεκδικήσεις.

Με βάση, μάλιστα, τη συνολική στάση που τηρεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επικαλείται την «υπευθυνότητα» που οι κοινωνικοί εταίροι «έχουν δείξει μέχρι σήμερα» και που «έχουν συντελέσει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», για να συμπεράνει πως «είναι βέβαιο ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». Ενώ εκφράζουν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη για το κεφάλαιο «κοινωνική ειρήνη και συνοχή». Μόνο που αυτή η «κοινωνική ειρήνη» σημαίνει για τους εργαζόμενους ό,τι ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια, αποδοχή της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου και νέες θυσίες απ' αυτούς, στο όνομα αυτής της κερδοφορίας.

Γι' αυτό, στα κελεύσματα της εργοδοσίας η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να απαντήσει μόνο με έναν τρόπο: «Με γενικό συναγερμό για να ματαιωθούν τα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια και για να δοθεί απεργιακή απάντηση στις 17 του Δεκέμβρη», όπως ακριβώς διατύπωσε την πρόταση αυτή η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή έκτακτη συνεδρίασή της, όταν έγινε γνωστή η αντεργατική παρέμβαση του ΣΕΒ.

Η πρόταση αυτή των ταξικών δυνάμεων είναι σήμερα η άμεση και εκ των ων ουκ άνευ απάντηση που πρέπει να δώσουν η εργαζόμενοι στην πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ