Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Προεδρικές εκλογές σήμερα στη Ρουμανία

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται, σήμερα Κυριακή 22 Νοέμβρη, στη Ρουμανία, σε μια στιγμή που οι συνέπειες της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης έχουν πλήξει στο έπακρο το λαό. Η ρουμανική κυβέρνηση έχει προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για «βοήθεια», λαμβάνοντας το «πράσινο φως» για χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις... Ανάμεσα στα άλλα, το ΔΝΤ απαιτεί τη δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών, εντολή που έσπευσε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση «παγώνοντας» τους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο τομέα και δίνοντας υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών τριών βδομάδων στους δημόσιους υπάλληλους. Ωστόσο, πρόσφατα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει τη παροχή της τρίτης δόσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το δάνειο, μέχρι να «ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα».

Και αυτό γιατί από τον Οκτώβρη δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, καθώς ο Εμίλ Μποκ δεν έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Η σχετική ψηφοφορία επιβλήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την αποχώρηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από την κυβέρνηση συνασπισμού. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, Τράιαν Μπασέσκου, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λουσιάν Κροϊτόρου, ο οποίος αντιμετώπισε την αρνητική ψήφο των βουλευτών. Την ίδια μοίρα αναμένεται να έχει και ο Λίβιου Νεγκόιτα, καθώς οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Κλάους Γιοχάνις - δήμαρχο της πόλης Σιμπίου - για πρωθυπουργό.

Η βδομάδα, όμως, που πέρασε «σημαδεύτηκε» από απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο της ρουμανικής πρωτεύουσας προχώρησαν σε απεργία, απαιτώντας αύξηση 20% στους μισθούς τους, αλλά και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η Εθνική Ενωση Εκπαιδευτικών της χώρας εξέφρασε την αντίθεσή της στα κυβερνητικά σχέδια για περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και στις σχεδιαζόμενες 19.000 απολύσεις και προειδοποίησε με διαμαρτυρίες. Ενώ η Συμμαχία των Δημόσιων Υπαλλήλων κάλεσε τα μέλη της να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους το επόμενο διάστημα και αποφάσισε να μην υπογράψει τις ατομικές συμφωνίες που προβλέπουν μείωση κατά 15,5% των μισθών.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα λοιπόν, διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών με 12 υποψήφιους. Ανάμεσα σ' αυτούς, ο νυν Πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου, ο Μίρτσεα Γκεοάνα, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Κριν Αντονέσκου, ηγέτης των Φιλελευθέρων, ο Σορίν Οπρέσκου, δήμαρχος της πρωτεύουσας κ.ά.

Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, θα διεξαχθεί και δημοψήφισμα, όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν κατά πόσον επιθυμούν την αντικατάσταση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κοινοβουλίου (της Βουλής των Αντιπροσώπων με 346 μέλη και της Γερουσίας με 143 μέλη) με ένα Κοινοβούλιο που θα απαρτίζεται από 300 βουλευτές.

Πάντως, αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, που δείχνουν πως οι μισοί και πάνω Ρουμάνοι αισθάνονται ότι σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα απ' ό,τι πριν τις ανατροπές, το 1989, ενώ πάνω από το 40% δηλώνει πως η ζωή του σήμερα έχει περισσότερες κακουχίες απ' ό,τι πριν.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ