Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδρύει υπηρεσία για το άσυλο

Η ίδρυση υπηρεσίας για την παροχή ασύλου δεν αναιρεί την καταστρατήγηση του δικαιώματος των προσφύγων, αντίθετα την κάνει πιο αποτελεσματική
Η ίδρυση υπηρεσίας για την παροχή ασύλου δεν αναιρεί την καταστρατήγηση του δικαιώματος των προσφύγων, αντίθετα την κάνει πιο αποτελεσματική
Αλλη μια εξαγγελία πραγματοποιήθηκε χτες από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Μετά τις εξαγγελίες για προσλήψεις κοινωνιολόγων και ψυχολόγων που θα «απαλύνουν» την άγρια καταστολή που υφίστανται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ανακοίνωσε την ίδρυση αυτόνομης κεντρικής υπηρεσίας ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση. Θα λειτουργεί στα πλαίσια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα στελεχώνεται κυρίως με πολιτικό προσωπικό και θα έχει στόχο «τα ποσοστά παροχής ασύλου να αυξηθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Την ίδρυσή της θα επεξεργαστεί ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η υπηρεσία θα λειτουργεί στα πλαίσια της ΕΕ, της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, και αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό των κρατών - μελών στην αντιμετώπιση και διαχείριση των αιτούντων άσυλο. Διαδικασία που θα απλοποιεί και θα ενοποιεί το χτύπημα των κυβερνήσεων στους πρόσφυγες, μέσα από το φακέλωμά τους και θα «μοιράζει τα βάρη» σε κάθε κράτος - μέλος, χωρίς να αυξάνεται ουσιαστικά ο αριθμός των χορηγήσεων.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται. Την περασμένη βδομάδα 404 αλλοδαποί έγιναν στόχος των επιχειρήσεων - «σκούπα». Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα ο υπουργός είχε ανακοινώσει τη μεταφορά της αρμοδιότητας χορήγησης του πολιτικού ασύλου από την Ελληνική Αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ισχύουσα νομοθεσία που δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών, υποβαθμίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και ψαλιδίζει αρκετά τους όρους για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, αφού καταργεί τη δυνατότητα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή (σ.σ. οι περισσότεροι έπαιρναν άσυλο στη β'βάθμια επιτροπή), ενώ σε πρώτο και τελευταίο βαθμό αποφασίζουν οι αστυνομικοί διευθυντές σε 55 περιοχές της χώρας. Οσον αφορά στην ΕΕ σχετική οδηγία αναφέρει πως όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο σε χώρα της ΕΕ θα οδηγούνται σε ειδικά κέντρα κράτησης, στην ουσία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αναβαθμίζει τη λειτουργία του συστήματος Eurodac που αποτελεί ψηφιακή βάση δεδομένων για την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αλλοδαπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ