Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς το κεφάλαιο...

Διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσουν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών

Διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις στους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου και στην ολιγαρχία της χώρας παρέσχε χτες ο υπουργός Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει και θα εφαρμόσει «πρόγραμμα ευθύνης και συνέπειας», το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Τη στήριξή τους εξάλλου στο τραπεζικό κεφάλαιο - μετά την καθίζηση των τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη Πέμπτη - εξέφρασαν με δηλώσεις τους τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και στα χρηματιστήρια με αφορμή την αναστολή πληρωμών εκ μέρους της «Dubai World» και τον κίνδυνο χρεοκοπίας διαφόρων επενδυτικών-κερδοσκοπικών κεφαλαίων στο Ντουμπάι.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες, μετά από το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων από το διεθνή Τύπο και εταιρείες «αξιολόγησης» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στέλνοντας τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις ...αγορές, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι και πρόγραμμα λιτότητας θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» θα γίνουν, φέρνοντας σαν παράδειγμα το άνοιγμα του Ασφαλιστικού και τη φορολογική μεταρρύθμιση που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Οι ...καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου αποκαλύπτουν την υποκρισία και το σικέ παιγνίδι που στήθηκε από τους θιασώτες του «διαλόγου» για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Θορυβημένοι από την αγωνιστική στάση του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της εργατικής αριστοκρατίας στο συνδικαλιστικό κίνημα έβγαζαν αφρούς, κατηγορώντας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι παραβιάζει τις αρχές του διαλόγου και υπονομεύει τη δημοκρατία... Δύο μέρες αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το άνοιγμα του Ασφαλιστικού, προκειμένου να πείσει το διεθνές και ελληνικό κεφάλαιο για τη νομιμοφροσύνη της κυβέρνησής του στις αξιώσεις των αγορών...

Στις ίδιες δηλώσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επιχειρώντας να απαντήσει στην εκ δεξιών κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και πρόγραμμα, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει με σχέδιο, αποφασιστικότητα, και συγκεκριμένες κινήσεις, για να στηρίξει την ανάπτυξη και τα εισοδήματα, για να εμπεδώσει στη χώρα υγιή δημοσιονομικά». Τους διαβεβαίωσε δηλαδή για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά, στη γραμμή φυσικά των Βρυξελλών.

Σε ό,τι αφορά στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες, ξεκινάμε έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, για ένα νέο φορολογικό σύστημα, πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Ολα τα υπουργεία βάζουμε μπροστά μία προσπάθεια για την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να φέρουμε επενδύσεις, να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης».

Οσο για τις «αναταράξεις στις αγορές» τις τελευταίες μέρες, τις απέδωσε στη χαμένη αξιοπιστία της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και σε κερδοσκοπικές κινήσεις... Σε μία προσπάθεια άμυνας στη συνεχή άνοδο του επιτοκίου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου - αυξήθηκε περισσότερο από δύο μονάδες σε λίγες μέρες - ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, καθώς και ότι το δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου το 2010 θα είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό του 2009.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η υπόθεση της «Dubai World» φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά ζητήματα που συνδέονται τόσο με την έκταση και την ένταση της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, όσο και τα αδιέξοδα που προκαλεί στις καπιταλιστικές κοινωνίες η εξωφρενικών διαστάσεων συγκέντρωση κεφαλαίων στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων από τους εμίρηδες του Ντουμπάι, αλλά και η ακόρεστη δίψα τους να κερδίσουν ακόμα περισσότερα πέρα από τα τρισεκατομμύρια που κερδίζουν από το πετρέλαιο, τους οδήγησε να δημιουργήσουν μια αλλόκοτη τουριστική βάση απίθανης χλιδής, ένα ιδιόμορφο γκέτο για εκατομμυριούχους, για το οποίο ωστόσο επέλεξαν να μην πληρώσουν από τα συσσωρευμένα υπερκέρδη τους, αλλά με δάνεια και χρηματοδοτήσεις από χρηματοοικονομικούς οίκους. Αυτά τα δάνεια δε θέλει να εξοφλήσει σε αυτή τη φάση και με αφορμή αυτή την αναστολή πληρωμών ξεκίνησε το ντόμινο των τελευταίων ημερών στις χρηματαγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ