Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ο καπιταλισμός φταίει για την πείνα και τη φτώχεια

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στο Ψήφισμα σχετικά με τη «Διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και την επισιτιστική ασφάλεια» κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογράμμισε τα εξής:

«Η πείνα στον κόσμο σκοτώνει 1 παιδί κάθε 6 δευτερόλεπτα. Ο παγκόσμιος πλούτος διαρκώς αυξάνεται, αλλά και ο αριθμός των λαών που υποφέρουν από την πείνα, ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στις σημερινές συνθήκες. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με θύματα περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα και φτώχεια.

Οι συντάκτες του σχετικού ψηφίσματος αν και αναγκάζονται να αναδείξουν το πρόβλημα της πείνας και γενικότερα τα προβλήματα που τέθηκαν στη διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για την επισιτιστική ασφάλεια, ωστόσο συγκαλύπτουν την βασική αιτία του προβλήματος. Το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης και τη στρατηγική που πιστά υπηρετεί και η ΕΕ για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι πολυεθνικές παραγωγής και διακίνησης τροφίμων, ξεριζώνουν τους αγρότες και συγκεντρώνουν τη γη επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν υγιεινή και ασφαλή διατροφή, ενώ οι πολυεθνικές των τροφίμων συγκεντρώνουν υπέρογκα κέρδη και αγοράζουν σήμερα τεράστιες εκτάσεις, κύρια στην Αφρική, υπολογίζοντας ότι η παραγωγή τροφίμων πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η ΕΕ πρωταγωνιστεί στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση όλων των συντελεστών παραγωγής τροφίμων, του νερού, της ενέργειας, των μεταφορών, της τεχνολογίας και το επιβάλλει και στις τρίτες χώρες μέσω ΠΟΕ και διμερών συμφωνιών. Η ΚΑΠ αποτελεί στήριγμα αυτής της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και στήριγμα των μονοπωλίων και των κερδών τους.

Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική, αγωνίζονται για την ανατροπή αυτού του συστήματος εκμετάλλευσης και την εξασφάλιση επάρκειας υγιεινών και ασφαλών τροφίμων για όλον τον πληθυσμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ