Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010 - Ν. ΑΦΡΙΚΗ
Γιορτή του χρήματος και των συμφερόντων

Πίσω από το κύπελλο του Μουντιάλ κρύβεται ένα πανηγύρι κερδών και συμφερόντων από τις πολυεθνικές (φωτ. από την προηγούμενη διοργάνωση στη Γερμανία)

Associated Press

Πίσω από το κύπελλο του Μουντιάλ κρύβεται ένα πανηγύρι κερδών και συμφερόντων από τις πολυεθνικές (φωτ. από την προηγούμενη διοργάνωση στη Γερμανία)
Θα μπορούσε να είναι πράγματι γιορτή του ποδοσφαίρου η διεξαγωγή των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν το ίδιο το ποδόσφαιρο, ως άθλημα, συνέχιζε να παραμένει παιχνίδι που παίζεται αποκλειστικά μέσα στο γήπεδο και όχι κυρίως έξω απ' αυτό. Γιατί το ποδόσφαιρο αφ' ενός σε επίπεδο ομάδων έχει πλήρως επαγγελματοποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί, ενώ σε επίπεδο εθνικών ομάδων δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την εμπλοκή του στην πολιτική ανάμεσα στις διάφορες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Ας θυμηθούμε μόνο στο παρελθόν (1986) τον τρόπο αποκλεισμού της εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ από την προημιτελική φάση. Και δεν είναι μόνον αυτό. Αλλά ακόμη και στο επίπεδο τέτοιων διοργανώσεων μεταξύ εθνικών ομάδων, αν αναλογιστούμε μόνο τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων, τις διαφημίσεις, τις αγοραπωλησίες παικτών, που θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία των ομάδων τους, οι μπίζνες είναι μεγάλες για να τις εναποθέσουν μόνο μέσα στο γήπεδο.

Μουντιάλ... ίσον μπίζνες

Τον ερχόμενου Ιούνη, λοιπόν, η καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα χτυπάει στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, όπου και θα διεξαχθεί το Μουντιάλ. Η Εθνική Ελλάδας για δεύτερη φορά στην ιστορία της θα αγωνιστεί στην κορυφαία διοργάνωση, μετά το 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ με τεχνικό τον Αλκέτα Παναγούλια. Περιοδεύων θίασος ενδεχομένως θα είναι και το συγκρότημα του Οτο Ρεχάγκελ. Ποιος δε θυμάται την εικόνα της ομάδας στην Αμερική. Ομάδα «τσίρκο» αυτή του '94, μόνο μυαλό για μπάλα δεν είχε. Από δεξίωση σε δεξίωση... Για ένα μήνα εκατομμύρια φίλαθλοι σ' όλο τον κόσμο θα καρφωθούν μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης προκειμένου να δουν τα παιχνίδια. Υποτίθεται και να θαυμάσουν τις καλύτερες ομάδες. Αλλά είπαμε: Πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται μπίζνες. Και οι μπίζνες θέλουν και φιέστες. Γιατί το σύγχρονο φουτμπόλ έχει καταντήσει δυστυχώς μια ανελέητη μονομαχία, χειρότερη και από αυτή της ρωμαϊκής εποχής, αφού τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα, που πραγματικά αναρωτιέσαι αν παρακολουθώντας κανείς το παιχνίδι ενός λαοφιλούς συλλογικού αθλήματος βλέπει συναγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων ομάδων ή ανταγωνισμό συμφερόντων. Ο καπιταλισμός δεν είναι διόλου τυχαίο ότι επενδύει στο ποδόσφαιρο με σκοπό όχι μόνο τη μεγιστοποίηση του κέρδους αλλά και τη χειραγώγηση του κόσμου. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι όλες οι πολυεθνικές έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους με μοναδικό στόχο να μοσχοπουλήσουν το προϊόν τους. Το ποδόσφαιρο είναι αθλητισμός και θέαμα. Σε αυτό κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Υπάρχει όμως μια διαφορά: Αλλο θέαμα και άλλο... σόου μπιζ. Η αίσθηση που πλέον κυριαρχεί είναι ότι δε διαγωνίζονται εθνικές ομάδες αλλά πολυεθνικές. Τελικά, μήπως δεν πρέπει να ονομάζεται Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά παγκόσμιο κύπελλο συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών;

Πολλά λεφτά στην ασφάλεια.

Οσον αφορά το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής τον Ιούνη του 2010, με τα σημερινά στοιχεία ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης αναμένεται να φτάσει στα 55 εκατ. ευρώ (χωρίς τη συνδρομή της FIFA). Ενας τομέας που έχει προγραμματιστεί να δαπανηθούν πολλά χρήματα είναι αυτός της ασφάλειας. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έχει δαπανήσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του Μουντιάλ, αγοράζοντας καινούργια ελικόπτερα και οχήματα. Υπολογίζεται πως σε κάθε γήπεδο θα βρίσκονται περίπου 700 αστυνομικοί οι οποίοι θα έχουν και την ενίσχυση ιδιωτικού στρατού. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, όμως υπάρχει και προβληματισμός. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η χώρα φιλοξένησε αρκετές διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κρίκετ και του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Το θέμα που απασχολεί την οργανωτική επιτροπή είναι η ασφάλεια των μη-προστατευμένων περιοχών, σε περίπτωση που κάποιος τουρίστας βρεθεί σε αυτές ακόμη και κατά λάθος...

Αρκετοί κάτοικοι της χώρας εκφράζουν τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η Αστυνομία μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Κάποιοι, αν και χαρακτηρίζουν επαρκή τον αριθμό των αστυνομικών, επισημαίνουν πως τις περισσότερες φορές επεμβαίνουν καθυστερημένα. Ορισμένοι άλλοι θεωρούν πως η Αστυνομία είναι αρκετά επιεικής και πολλές φορές τα όργανα της τάξης δωροδοκούνται. Για τους περισσότερους η πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας και η μετατροπή των σπιτιών σε οχυρά, με ηλεκτροφόρα σύρματα και συστάδες από ξυράφια γύρω από αυτά, είναι ικανοποιητικά μέτρα.

Ρεκόρ εσόδων

Παρά τις ...Κασσάνδρες, οι φίλαθλοι φαίνονται διατεθειμένοι να ταξιδέψουν μέχρι τη νοτιότερη χώρα της αφρικανικής ηπείρου για να παρακολουθήσουν τόσο το Παγκόσμιο Κύπελλο όσο και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Για τη φετινή διοργάνωση το 70% των εισιτηρίων έχει ήδη πουληθεί, ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός των τουριστών την επόμενη χρονιά θα φτάσει το μισό εκατομμύριο. Σχεδόν δυο εκατομμύρια άνθρωποι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προμηθευτούν τα πρώτα 753.000 εισιτήρια που διατέθηκαν σε πρώτη φάση και ήδη 28 από τους 64 αγώνες είναι «sold out» (τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί). Η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί στους επόμενους μήνες, όταν θα οριστικοποιηθούν και οι χώρες που θα προκριθούν στην τελική φάση. Η επιτυχημένη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ένα μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την αφρικανική ήπειρο. Η οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης μέσω του εκτελεστικού διευθυντή Ντάνι Τζόρνταν έχει υποσχεθεί πως θα είναι το καλύτερο τουρνουά που θα έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Ωστόσο ζητήματα που αναζητούν λύση πέρα από την εγκληματικότητα είναι τόσο η διαμονή όσο και οι μετακινήσεις. Η εικόνα της χώρας είχε πληγεί από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων, από τη γραφειοκρατία, τις πολιτικές κόντρες, αλλά και από την εμμονή των αφρικανικών Μέσων με το εναλλακτικό πλάνο που θα είχε η FIFA μεταφέροντας τη διοργάνωση σε άλλη χώρα.

Πάντως ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί το επόμενο καλοκαίρι στη Νότια Αφρική, τα έσοδα για τη διοργάνωση έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, κυρίως λόγω των τηλεοπτικών συμβολαίων από τις ΗΠΑ. Ειδικοί εκτιμούν πως τα έσοδα για τη FIFA από τις εμπορικές συμφωνίες έχουν ξεπεράσει τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο Μουντιάλ στη Γερμανία


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ