Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προβλήματα πυρασφάλειας στην πλειοψηφία των σχολείων

Από 373 σχολικές μονάδες που ελέγχθηκαν οι 212 παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις πυρασφάλειας, όπως αποκαλύπτεται σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

«Σοβαρά προβλήματα στην πυρασφάλεια αντιμετωπίζουν πολλά σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης καθώς, λόγω έλλειψης κονδυλίων, οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών». Το παραπάνω θέμα φέρνει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών. Στο κείμενο της Ερώτησης, που καταθέτουν οι βουλευτές Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Οπως προκύπτει από τους ελέγχους που διενήργησαν κλιμάκια των Γραφείων Πυρασφάλειας της Θεσσαλονίκης σε 373 σχολικές μονάδες του Νομού, μόλις οι 161 είχαν πιστοποιητικό πυρασφάλειας σε ισχύ, ενώ οι υπόλοιπες 212 παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις.

Οι ελλείψεις που έχουν καταγραφεί από τα κλιμάκια, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στους σχολικούς χώρους αφορούν κυρίως στα αυτόματα συστήματα πυρανίχνευσης και το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, υποδομές οι οποίες απουσιάζουν πλήρως από τα συγκροτήματα, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από το 1987.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τα σχολικά συγκροτήματα με τα σοβαρότερα προβλήματα βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της πόλης, όπου λόγω παλαιότητας και έλλειψης κονδυλίων τα μέτρα πυρασφάλειας εξαντλούνται σε μερικούς πυροσβεστήρες. Ακόμη και σε ορισμένα καινούργια σχολεία, όμως, διαπιστώθηκε ότι τα συστήματα πυρασφάλειας δε συντηρούνταν όπως προβλέπεται από το νόμο, με αποτέλεσμα να μη δίνεται το σχετικό πιστοποιητικό, ενώ υπάρχει αδυναμία ελέγχου όλων των σχολικών μονάδων λόγω του μειωμένου προσωπικού που πραγματοποιεί τους ελέγχους.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης, γιατί δε διαθέτει τα συγκεκριμένα κονδύλια για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας για περιπτώσεις πυρκαγιάς και την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Πυροσβεστική».

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η νομοθεσία αναφορικά με τα μέτρα πυρασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στις σχολικές μονάδες προβλέπει επαρκή εξοπλισμό και υποδομές για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλες τις βαθμίδες της με επαρκή χρηματοδότηση», οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και υποδομών: «Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πυρασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα σχολικά συγκροτήματα στο Νομό Θεσσαλονίκης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τη διεκδίκηση (2023-09-08 00:00:00.0)
Μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών (2004-10-07 00:00:00.0)
Απάντηση στη Νομαρχία (2002-06-19 00:00:00.0)
Κυβερνητικό θράσος πέρα από κάθε όριο (1999-05-20 00:00:00.0)
Εντονο πρόβλημα σχολικής στέγης (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ