Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιτροπή διασύνδεσης σχολείου - αυτοδιοίκησης

Τα σχέδια αποκέντρωσης της εκπαίδευσης που προωθούνται στην πράξη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχουν αρνητικές συνέπειες για σχολεία, γονείς, εκπαιδευτικούς

Η σύνδεση «σχολείου - κοινότητας», η λεγόμενη αποκέντρωση της εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωσή του να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά του λαού, δεν είναι απλά διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, αλλά προωθείται και με πρακτικά μέτρα, όπως η σύσταση «Διαρκούς Κοινής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας και των συλλογικών φορέων αυτοδιοίκησης», που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «στόχος της Επιτροπής είναι η συνεχής αμοιβαία ενημέρωση, η διαβούλευση και η εκπόνηση προγράμματος δράσης για την αντιμετώπιση σειράς σημαντικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ υπουργείου Παιδείας, ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ». Ξεκαθαρίζει δε, ότι «η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το σημαντικό ζήτημα της σύνδεσης σχολείου - κοινότητας».

Τα παραπάνω, σε απλά ελληνικά, σημαίνουν συστηματικότερη προώθηση της πλήρους διαφοροποίησης της εκπαίδευσης. Και η συστηματοποίηση αυτής της πολιτικής, όλα δείχνουν ότι θα περάσει μαζί με το αναμενόμενο σχέδιο «Καποδίστριας 2». Η υπουργός Παιδείας έχει μιλήσει ήδη για πρόσληψη των εκπαιδευτικών σε επίπεδο νομαρχίας ή και σχολικής μονάδας, μέτρο που (συνδυασμένο με τα υπόλοιπα που εξαγγέλλει για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών) ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, στο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Παράλληλα, τα σχέδια αυτά σηματοδοτούν την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη των γονιών. Αυτό αποδεικνύεται από τις αρμοδιότητες που ήδη έχουν περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα σχολεία, όπως θέρμανση, λειτουργικές δαπάνες, συντήρηση κτιρίων, μεταφορά μαθητών, καθώς για όλα αυτά συχνά πυκνά καλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των σχολείων των παιδιών τους.

Στη διαρκή επιτροπή θα συμμετέχουν: Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, δύο εκπρόσωποι από ΕΝΑΕ, δύο από την ΚΕΔΚΕ, ένας από τον ΟΣΚ και άλλα τρία στελέχη του υπουργείου Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ