Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΠΕΜ ΔΟΕ
Ανάθεση έρευνας με ... ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Το ρόλο των επιχειρήσεων, που όλο και περισσότερο μπουκάρουν μέσα στα πανεπιστήμια παραγγέλλοντας και αγοράζοντας έρευνες για λογαριασμό τους, ζήλεψε το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών (ΙΠΕΜ) της ΔΟΕ και αποφάσισε να παραγγείλει μια έρευνα για λογαριασμό του κάνοντας ...«διαγωνισμό» για να επιλέξει την ερευνητική ομάδα που θα τη διεξαγάγει! Στην ουσία το ΙΠΕΜ αυτοαναιρείται ως ινστιτούτο μελετών ενός συνδικαλιστικού οργάνου και αναλαμβάνει το ρόλο του γραφείου ανάθεσης ερευνών. Πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε ότι ο τίτλος της έρευνας που αποφάσισε να αναθέσει είναι «ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος των δασκάλων»...

Το ενδιαφέρον δε είναι ότι στην παραπάνω απόφαση του ΙΠΕΜ, που θα κατατεθεί ως πρόταση στο ΔΣ της ΔΟΕ, περιλαμβάνει και οδηγίες για τους φακέλους που θα μπορούν να καταθέσουν στο «διαγωνισμό» οι ερευνητικές ομάδες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την έρευνα για το συνδικαλιστικό κίνημα των δασκάλων. Λέει, λοιπόν, ότι οι φάκελοι πρέπει να περιλαμβάνουν σχεδιάγραμμα εργασίας, προτεινόμενη μεθοδολογία, τρόπο αξιοποίησης του αρχειακού υλικού της ΔΟΕ, υπολογισμό του κόστους και προσθέτει ότι θα πρέπει να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της επιλεγμένης ερευνητικής ομάδας με τη ΔΟΕ, να καθοριστεί μέσω αυτής το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων της έρευνας (!) και να οριστεί καταληκτική ημερομηνία παράδοσής της! Η περιγραφή προσομοιάζει ακριβώς με τις έρευνες που παραγγέλνουν οι επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια και τις συμβάσεις που υπογράφουν, με βάση τις οποίες τα αποτελέσματα της όποιας έρευνας ανήκουν στις επιχειρήσεις και το πανεπιστήμιο (ή η ερευνητική ομάδα) δε δικαιούται να αξιοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα χωρίς άδεια της επιχείρησης! Το αστείο του πράγματος, δε, είναι ότι πρόκειται για το ινστιτούτο ενός συνδικαλιστικού οργάνου που συζητά μια έρευνα ακριβώς για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου και που θα διαθέσει για την έρευνα αυτή το αρχείο του συνδικαλιστικού οργάνου (της ΔΟΕ), πρόκειται για έναν κλάδο «επιστημόνων παιδαγωγών», αλλά ...αυτή την έρευνα για λογαριασμό τους δεν μπορούν να την κάνουν, λέει, οι ίδιοι και την αναθέτουν με ...επιχειρηματικούς όρους.

Μετά από τα παραπάνω (που έγιναν αποδεκτά στο ΔΣ του ΙΠΕΜ από τις παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) ακολουθεί σαν ώριμο φρούτο και η συζήτηση που έγινε στη συνέχεια στο ΔΣ του ΙΠΕΜ περί ανεύρεσης επιπλέον πόρων για το ΙΠΕΜ (πέρα από τις συνδρομές των μελών της ΔΟΕ), όχι από ιδιώτες - λέει - αλλά από άλλες πηγές (βλέπε περισσότερο ξεκοκάλισμα ευρωκονδυλίων για σκοπούς προφανώς μακριά από τις ανάγκες της εκπαίδευσης των παιδιών του λαού).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ