Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Στην «εκκίνηση» για νέες αντιπαραθέσεις

Εφτασε το φορτίο φυσικού αερίου του Μυτιληναίου

Εναν οξύτατο ανταγωνισμό στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών το 2010 πυροδοτεί η εξαγορά των δικτύων των BP και SHELL από τα ΕΛΠΕ και τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, αντίστοιχα. Στόχος θα είναι η αναδιανομή των μεριδίων αγοράς, με τις μικρότερες εταιρείες του χώρου να διεκδικούν ένα τμήμα των πρατηρίων που σήμερα λειτουργούν με τα δύο ξένα σήματα, όπως προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της εταιρείας REVOIL, η οποία συνδυάζει το στόχο για σημαντική αύξηση των πρατηρίων της το 2010 με μια νέα εταιρική εικόνα.

Η περίπτωση της REVOIL, ως προς τις επιδιώξεις για τον επόμενο χρόνο, δε διαφέρει πολύ από άλλες εταιρείες που θεωρούν ότι οι εξαγορές των δύο δικτύων προσφέρουν μια «ευκαιρία» για αύξηση των μεριδίων τους στην αγορά. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μακροχρόνιος σκληρός ανταγωνισμός, που έχει οδηγήσει και στην απόσυρση ορισμένων μικρότερων εταιρειών από την αγορά, η εξέλιξη της σύγκρουσης ίσως οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες αποχωρήσεις, με ανάλογες δυσβάσταχτες συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Η REVOIL διατηρεί 418 πρατήρια με το σήμα της και υπολογίζει να γίνουν 425 στο τέλος του χρόνου και να αυξηθούν περισσότερο το 2010. Υπολογίζει ότι το 2009 θα «κλείσει» με μερίδιο αγοράς από 6,3%-6,9%. Το 9μηνο του 2009 είχαν κέρδη προ φόρων 2,73 εκατ. ευρώ από 1,27 εκατ. ευρώ (αύξηση 115%). Διαθέτει ήδη δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Χίο και στην Καβάλα, ενώ έχει ζητήσει από τα ΕΛΠΕ τη χρήση μέρους των αποθηκών τους στην Κρήτη.

Το φορτίο Μυτιληναίου

Εγκρίθηκε χτες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η αίτηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου) να φορτώσει στη Ρεβυθούσα το φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισήγαγαν από κοινού οι Μυτιληναίος - Βαρδινογιάννης.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης ζήτησε με επιστολή του από τη ΡΑΕ να ορίσει νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των κανονιστικών διατάξεων που αφορούν την εισαγωγή, αποθήκευση, διάθεση και τιμολόγηση υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και να δεσμευτεί για την τήρησή του.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε τις χτεσινές εξελίξεις με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι είναι υπέρ της «απελευθέρωσης» της αγοράς, αλλά η συγκεκριμένη εισαγωγή αποτελεί ...«ρεσάλτο» και αντιστρατεύεται το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς...

Ο Τ. Γιαννίτσης πρόεδρος

Νέος πρόεδρος της «Ελληνικά Πετρέλαια» τοποθετήθηκε χτες ο Τ. Γιαννίτσης, που αντικατέστησε στο ΔΣ και στην προεδρία τον Τ. Χριστοδούλου, ενώ παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου - ως εκπρόσωπος του Δημοσίου - ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του ομίλου Λάτση, Ι. Κωστόπουλος.

Αποφασίστηκε επίσης η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα εγκρίνει τη νέα σύνθεση του ΔΣ και ορισμένα σχετικά θέματα, καθώς και τη σύγκληση ειδικής συνέλευσης των μετόχων της μειοψηφίας την ίδια μέρα, για την εκλογή δύο εκπροσώπων τους στο ΔΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ