Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«10 και 17 Δεκέμβρη να σημάνει συναγερμός»
  • Σε μαζική συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη και στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
  • Συνεχίζεται η προετοιμασία των συλλαλητηρίων από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους

Σε «συναγερμό» καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στο πλαίσιο που «κατεβάζει» αυτές τις μέρες στις συνελεύσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καλεί σε συμμετοχή, με κλειστές σχολές, στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα γίνουν σε πολλές πόλεις της χώρας στις 10 Δεκέμβρη και στην απεργία των ταξικών δυνάμεων στις 17 Δεκέμβρη. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΜΑΣ και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη στις 12 η ώρα στα Προπύλαια.

Στο πλαίσιο του ΜΑΣ στις σχολές, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Καμιά αναμονή, καμιά πίστωση χρόνου! Τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Σχεδόν 2 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει πετάξει και τις τελευταίες μάσκες. Ο στόχος του είναι πλέον ξεκάθαρος: Να περάσουν τώρα όλα τα μέτρα που έχουν ανάγκη οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, να πληρώσει την κρίση η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της».

Στη συνέχεια περιγράφεται συνολικά η κατάσταση στην Παιδεία και στα Εργασιακά και σημειώνεται ότι το ΜΑΣ παλεύει στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ, με τους εργαζόμενους γονείς μας, μαζί με τους μαθητές και το οργανωμένο κίνημά τους, τα συντονιστικά και τα συμβούλιά τους. Στους στόχους πάλης του ΜΑΣ μεταξύ άλλων περιέχονται:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Οχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.
  • Σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μετακινήσεις δωρεάν, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και δημιουργία συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών, με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση.
  • Κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ΚΕΣ - Καμιά ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που αναγνωρίζει τα κολέγια.
  • Να αποσαφηνιστεί άμεσα το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή.
  • Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. 6ωρη - 5ήμερη εργασία με αποδοχές πλήρους ωραρίου. Αδεια με αποδοχές στις εξεταστικές.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου 400 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις.
  • Αμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων κάθε μορφής. Υποτροφίες για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Οι φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζουμε ότι απόφαση για τα συλλαλητήρια έχουν πάρει τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Πάτρας, Λάρισας και Πειραιά. Συσκέψεις έχουν πραγματοποιήσει το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η ΔΗΠΑΚ, ωρομίσθιοι καθηγητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αποφασίζοντας περιοδείες και εξορμήσεις, σχεδιάζοντας ειδική καμπάνια για εργαζόμενους φοιτητές. Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια έχουν αποφασίσει και οι Επιτροπές Αγώνα Ωρομίσθιων - Αναπληρωτών. Να σημειώσουμε ότι στις 10 Δεκέμβρη οργανώνεται παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο με την κάθοδο στις 11.30 το πρωί όλων των σχολείων στο Αργοστόλι, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φορέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Τέλος, από το 1ο Λύκειο θα ξεκινήσει, στις 12 το μεσημέρι, η μαχητική πορεία των μαθητών της Λάρισας, που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη, την οποία οργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων του νομού (ΣΑΣΛ). Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, το ΣΑΣΛ θα συνεδριάσει για ακόμα μία φορά, αύριο Παρασκευή, στις 9.30 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο οποίο καλεί σε συμμετοχή όλους τους εκλεγμένους στα μαθητικά συμβούλια, αλλά και όλους τους μαθητές που θέλουν να πάρουν μέρος στον αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συναυλία μαθητών και φοιτητών ενάντια στο φασισμό (2013-03-09 00:00:00.0)
Για μόρφωση - δουλειά - ζωή (2009-11-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν και δυναμώνουν τη δράση τους (2007-11-03 00:00:00.0)
Καθημερινή, αδιάκοπη πάλη (2007-01-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά με μεγαλύτερο πείσμα (2007-01-12 00:00:00.0)
Στους δρόμους θα δώσουν απάντηση στο «διάλογο» (2005-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ