Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Καθημερινή, αδιάκοπη πάλη

Εντείνονται οι προετοιμασίες του νέου συλλαλητηρίου στις 31 Γενάρη

Φοιτητές και μαθητές στο σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα καλούν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την Παιδεία
Φοιτητές και μαθητές στο σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα καλούν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την Παιδεία
Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τους αγώνες τους για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Μπροστά στο επόμενο συλλαλητήριο, την Τετάρτη, 31 Γενάρη, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές εντείνουν και πυκνώνουν την καθημερινή πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων της Αθήνας βρίσκεται σε τροχιά έντασης των κινητοποιήσεων, ενώ ο ένας μετά τον άλλο με νέες γενικές συνελεύσεις οι σύλλογοι επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο μαχητικά. Καθημερινά, φοιτητές και σπουδαστές εξορμούν σε μαγαζιά, πλατείες και εμπορικούς δρόμους, μοιράζουν μαζικά τις ανακοινώσεις και τα καλέσματά τους, «σπάνε» τις συκοφαντίες της κυβέρνησης στην απευθείας επικοινωνία τους με τους εργαζόμενους.

Οι μαθητές προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ την Τετάρτη θα συμμετάσχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Στο πλευρό τους και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, που καλεί τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι μαθητές.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά διοργανώνει συναυλία σήμερα, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή. Αύριο, Κυριακή το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους. Αύριο, στις 6 μ.μ. συνεδριάζουν και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Κορυδαλλού και Νίκαιας.

Σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά μπλοκάρουν συμβολικά πλευρές των ήδη ιδιωτικοποιημένων ιδρυμάτων
Σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά μπλοκάρουν συμβολικά πλευρές των ήδη ιδιωτικοποιημένων ιδρυμάτων
Στα συλλαλητήρια της ερχόμενης Τετάρτης συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί. Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας και η ΔΟΕ δίωρες. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει προκηρύξει από την περασμένη βδομάδα τριήμερη πανελλαδική απεργία στις 31/1-2/2.

Πλούσια πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να φτάσει πλατιά, σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλο το λαό, ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «με οποιοδήποτε τρόπο καλούμε το λαό σε δράση», «να κάνουν οι εργαζόμενοι δική τους την υπόθεση της Παιδείας», «να αντισταθεί ο λαός πιο δυναμικά, στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο». Με αυτά τα λόγια, φοιτητές από το σύλλογο της Παντείου και μαθητές από τη Σιβιτανίδειο μετέτρεψαν την αποβάθρα του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα σε κέντρο ενημέρωσης και καλέσματος στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Από την ντουντούκα ενημέρωναν τους επιβάτες του τρένου για τα αιτήματά τους, καλούσαν όλο το λαό να κατέβει μαζικά στους δρόμους την Τετάρτη. Φοιτητές και μαθητές έμπαιναν στα βαγόνια κατά τη διάρκεια της στάσης, μοίραζαν τις ανακοινώσεις τους, απεύθυναν το κάλεσμά τους στους επιβάτες. «Για να κλείσει ο μήνας αγωνιστικά, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, να μην κατατεθεί ποτέ ο νέος νόμος -πλαίσιο»...

Νωρίτερα, σπουδαστές συλλόγων του ΤΕΙ Πειραιά, με συνθήματα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που προωθούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ και αιτήματα για σπουδές και πτυχία με αξία, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη παραρτήματος του ΤΕΙ στα Πετράλωνα. Οι σπουδαστές μπλοκάρανε συμβολικά πλευρές της ήδη παρούσας ιδιωτικοποίησης, όπως ο Ειδικός Λογαριασμός Ερευνας (που μεταστεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο όποτε γίνεται κατάληψη) καθώς και πανάκριβα μεταπτυχιακά - συμπράξεις του ΤΕΙ με ξένα ιδρύματα. Οι σπουδαστές απαιτούν το συγκεκριμένο κτίριο να διαμορφωθεί σε εστία του ΤΕΙ Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει σπουδαστική εστία και οι ανάγκες των σπουδαστών για στέγη είναι αυξημένες.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Τον αγώνα κλιμακώνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τετάρτης 31 Γενάρη. Εχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής γενικές συνελεύσεις σε 10 σχολές του Αριστοτέλειου, οι οποίες και ανανέωσαν τις καταλήψεις τους για μία ακόμη βδομάδα. Επίσης, στις Σέρρες η γενική συνέλευση της ΣΤΕΦ αποφάσισε κατάληψη την ερχόμενη βδομάδα, ενώ σε κοινή γενική συνέλευση των σπουδαστικών συλλόγων ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης αποφασίστηκε πενθήμερη κατάληψη του ΤΕΙ.

Απόπειρες τρομοκράτησης

Δύο περιστατικά τρομοκρατίας των φοιτητών και της Πανσπουδαστικής ΚΣ σημειώθηκαν αυτές τις μέρες σε Κοζάνη και Φλώρινα. Στη Φλώρινα την περασμένη Τρίτη «άγνωστοι» μπήκαν νύχτα μέσα στο ΤΕΙ και κατέβασαν όλες τις αφίσες των παρατάξεων πλην της παράταξης του ΛΑΟΣ, τη λεγόμενη ΦΟΣ (Φοιτητικός Ορθόδοξος Συναγερμός) κι έκαψαν τα τραπεζάκια και τα ταμπλό της ΠΚΣ στα σκουπίδια έξω από τα ΤΕΙ. Προχτές το βράδυ γύρω στις 10.30 μία ομάδα από 100 ΔΑΠίτες με επικεφαλής μέλη του ΔΣ των σπουδαστικών συλλόγων ΣΤΕΦ και ΣΔΟ έσπασαν την κατάληψη με τραμπούκικη επίθεση στους 40 σπουδαστές που είχαν μείνει τη νύχτα για την περιφρούρηση της κατάληψης. Οι τραμπούκοι έσπασαν τα λουκέτα του ΤΕΙ και με την απειλή: «... ή φεύγετε ή σας σπάμε τα κεφάλια» δημιούργησαν ένα «μπάχαλο» που κράτησε μέχρι το πρωί. Η κοινή γενική συνέλευση των ΣΔΟ και ΣΤΕΦ είχε αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία να βάλει λουκέτο στις σχολές με πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού. Οι ΔΑΠίτες με τη λήξη της γενικής συνέλευσης δημιούργησαν «μπάχαλο», γιατί δεν αποδέχονταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η ΠΚΣ του ΤΕΙ Κοζάνης σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι οι σπουδαστές δεν υποκύπτουν, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 30 Γενάρη, τονίζοντας ότι το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη δουλιά δεν μπορεί να τους το στερήσει κανείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ