Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Το Κογκρέσο «επικύρωσε» τη χούντα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και δεδομένη: Στη συνεδρίαση της Τρίτης, το Κογκρέσο της Ονδούρας με ψήφους 110 υπέρ και 15 κατά, ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Εθνικού Κόμματος για την επικύρωση του διατάγματος 141-2009 της 28ηςΙουνίου, διάταγμα με το οποίο «έγινε δεκτή» η παραίτηση του προέδρου Μανουέλ Σελάγια (έχει ανατραπεί από τις 28 Ιούνη) και δόθηκε «κοινοβουλευτική» νομιμοποίηση στο πραξικόπημα.

Με την απόφαση αυτή, το Κογκρέσο απορρίπτει τη συμφωνία Σαν Χοσέ/Τεγκουσιγκάλπα, που προώθησαν οι ΗΠΑ ως συμβιβασμό. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη Πέμπτη η «συμβουλευτική» απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που για άλλη μία φορά είχε ταχθεί κατά της αποκατάστασης του προέδρου Σελάγια καθώς τον έκρινε ένοχο για έξι κατηγορίες μεταξύ αυτών εσχάτη προδοσία, ανυπακοή στη δικαιοσύνη και κατάχρηση εξουσίας. Στο μεταξύ μεσολάβησε η εκλογική παρωδία της Κυριακής κατά την οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος Πορφίριο Λόμπο «εκλέχτηκε» νέος πρόεδρος. Εκλογές που οι ΗΠΑ τις αναγνώρισαν και τις χαρακτήρισαν «ένα βήμα στις προσπάθειες για την "αποκατάσταση" της δημοκρατίας στη χώρα»...

Ασχέτως πάντως από την απόφαση του Κογκρέσου να μην προχωρήσει στην αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την αποκατάστασή του υπό το πρίσμα της νομιμοποίησης των «παράνομων εκλογών», ενώ το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία απόφαση του Κογκρέσου και επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μία κυβέρνηση υπό τον Πορφίριο Λόμπο που θα αναλάβει καθήκοντα στις 27 του Γενάρη. Πάντως, οι διεργασίες εντός του Μετώπου είναι εντατικές κυρίως όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη τακτική του αγώνα για την επίτευξη του στόχου της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ