Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα σχέδια Ομπάμα

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ντόμινο αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις περί «νέας» κατοχικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν, του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, τόσο στις ΗΠΑ, στους συμμάχους της κατοχής και στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Η δήθεν προοπτική «εξόδου» από τον πόλεμο έως το 2012, ανασκευάστηκε χτες από τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, ο οποίος παρουσιάζοντας τα σχέδια Ομπάμα σε Αφγανούς αξιωματούχους, σημείωσε ότι οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις δε θα εγκαταλείψουν τη χώρα, έως ότου θεωρηθούν ικανές οι εγχώριες εγκάθετες δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν τη διοίκηση του απόλυτα ελεγχόμενου προτεκτοράτου.

Χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σημείωσε ότι οι 30.000 επιπλέον δυνάμεις ενδέχεται να γίνουν 33.000, ανάλογα με τις ανάγκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που θα διαπιστωθούν τελικά, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν είναι δημοφιλής, καθώς ακολουθείται από τη φήμη του πολέμου στο «Βιετνάμ και το Ιράκ», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα δεχθούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της κατοχής. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζονται στις ΗΠΑ οι πρώτες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επιβολής «φόρου πολέμου», για τη χρηματοδότηση της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας, στις τάξεις των Δημοκρατικών, οι οποίοι φοβούνται το πολιτικό κόστος. Δυσπιστία εκφράζεται επίσης στις τάξεις του αμερικανικού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη συνεργασία του Πακιστάν για τη διάλυση των «παραδείσων των εξτρεμιστών».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, δεσμεύτηκε για αποστολή 5.000 επιπλέον κατοχικών στρατευμάτων, από τα κράτη μέλη της «Συμμαχίας» και κάποιων χιλιάδων αργότερα.

  • Τουλάχιστον 15 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν», σκοτώθηκαν χτες σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του πακιστανικού σττρατού, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ