Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η μάχη της σποράς

  Οδοιπορικό του «Ρ» στο θεσσαλικό κάμπο

 

Νοέμβρης στο θεσσαλικό κάμπο. Παχνιστή τον έλεγαν παλιά οι Θεσσαλοί, γιατί με τον ερχομό του τα ζώα κλείνονταν στους στάβλους και δεμένα στο παχνί ταΐζονταν.

Ηταν, όμως και τότε και εξακολουθεί να είναι σήμερα ο μήνας της σποράς του σταριού. Πριν πολλά χρόνια η Θεσσαλία ήταν ένας απέραντος σιτοβολώνας. Τα τελευταία χρόνια η σιτοκαλλιέργεια έχει μειωθεί - δε συμφέρει καθόλου οικονομικά στον αγρότη - κι αναπτύχθηκαν περισσότερο άλλες δυναμικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα τεύτλα, ο καπνός, η βιομηχανική ντομάτα. Εξακολουθεί, όμως, ο Θεσσαλός αγρότης να σπέρνει στάρι. Οχι όλο το χωράφι όπως παλιά, αλλά κάποιο μέρος του. Κι όχι μόνο γιατί δεν ξεχνάει πως με την καλλιέργεια του σταριού έζησε στις παλιές εποχές της πείνας, αλλά γιατί και οι άλλες καλλιέργειες που είναι και πιο κουραστικές, δεν αφήνουν πια «καλά κέρδη».

Η μάχη της σοδειάς των προϊόντων της περασμένης καλλιεργητικής περιόδου τελείωσε στη Θεσσαλία - μόνο το «δεύτερο χέρι» της συλλογής βαμβακιού συνεχίζεται - κι αρχίζει τώρα η μάχη της σποράς των χειμερινών καλλιεργειών, ιδιαίτερα των σιτηρών. Παράξενος φέτος ο καιρός - Νοέμβρης κι ακόμα να 'ρθουν τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια - δυσκολεύει πολύ τον αγρότη. Δύσκολα σπέρνεται το στάρι σε ξερή γη. Για να «πιάσει» ο σπόρος θέλει να 'ναι μαλακό το χώμα, ώστε να «κολλήσει» πάνω του κι ύστερα να φυτρώσει. Ομως, δε βρέχει. Δίλημμα για τον αγρότη: Να σπείρει τώρα με την ελπίδα στο Θεό να βρέξει; ή να ποτίσει το χωράφι του και να σπείρει μετά;

Αν κάνει το πρώτο, κινδυνεύει να τον «ξεχάσει» ο Θεός και να πάει χαμένη η σπορά, ο κόπος του και τα έξοδά του.

Αν καταλήξει στο δεύτερο, θ' αυξήσει κι άλλο τα καλλιεργητικά έξοδα του γιατί το πότισμα, τη σημερινή ημέρα, είναι ακριβό.

Κι όσο αυξάνονται τα έξοδα τόσο πιο πολύ «μπαίνει μέσα» από τη σιτοκαλλιέργεια. Γιατί, μη νομίζετε ότι επειδή πληρώνει κανείς 300 δραχμές για να φάει ένα κιλό ψωμί, είναι και το στάρι ακριβό. Μόνο 40 δραχμές το κιλό το πουλάει στον έμπορο ο παραγωγός...

Στον αγώνα, στις αγωνίες, στις ελπίδες και στις απογοητεύσεις του αγρότη αναφέρεται το σημερινό οδοιπορικό του «Ρ» στο θεσσαλικό κάμπο. Και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η περιγραφή μιας μάχης που ξεκινάει τώρα με τη σπορά και θα συνεχιστεί πιο σκληρή, την ώρα της σοδειάς. Τ' αποτελέσματα αυτής της μάχης δεν είναι επιτυχημένα στον οικονομικό τομέα. Για να πετύχει θα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα στο χωράφι του με την πάλη στο δρόμο για το δίκιο του. Κι αυτό ξέρει πολύ καλά να το κάνει ο Θεσσαλός αγρότης. Το απέδειξε τα τελευταία χρόνια με τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ