Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Βολές από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Για ασύμφορη συμφωνία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας

Νέες βολές δέχεται από τη βουλγαρική πλευρά το σχέδιο της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολης, αποκαλύπτοντας τη σαθρή φύση των ενεργειακών σχεδίων που γεννιούνται και πεθαίνουν ανάλογα με την εξέλιξη των αλληλοσυγκρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων. Συνακόλουθα αναδεικνύεται και η αστάθεια της ενεργειακής πολιτικής του δικομματισμού, που βασίζεται και υλοποιείται πέρα και έξω από το λαϊκό συμφέρον. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορισόφ δήλωσε χτες, επισκεπτόμενος το Μπουργκάς, ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του, δεν αποφέρει κέρδη και ότι εξυπηρετεί μόνο την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί μόνο από τη Βουλγαρία, ωστόσο προτίθεται να τη δημοσιοποιήσει για να ενημερωθούν οι Βούλγαροι πολίτες για το περιεχόμενό της. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας θα μπορούσε να μεθοδευτεί και η αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο, με συνέπεια την κατάρρευσή του. Ενδέχεται πάντως, οι δηλώσεις αυτές να αποτελούν διαπραγματευτική τακτική για την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας.

Εξάλλου χτες, στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας το θέμα της χρηματοδότησης ενεργειακών σχεδίων, όπου και εγκρίθηκαν οι ενισχύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και για τη δεύτερη σύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας. Στο συμβούλιο, όπου συμμετείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, ενέκρινε τα σχέδια της Κομισιόν για την ενεργειακή αποδοτικότητα, την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, την εφαρμογή του Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για όλες τις αποφάσεις του οργάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ