Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το τηλεσκόπιο WISE, παρατηρώντας τον ουρανό στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη πολλών καφέ νάνων, δηλαδή άστρων που απέτυχαν να γίνουν «κανονικά», φωτεινά άστρα. Το διάγραμμα αυτό δείχνει έναν καφέ νάνο σε σύγκριση με τη Γη, το Δία, ένα άστρο μικρής μάζας και τον Ηλιο.

Τα άστρα με μάζα μικρότερη από τον Ηλιο έχουν μικρότερο όγκο και είναι πιο κρύα απ' αυτόν και γι' αυτό πολύ πιο αμυδρά στο τμήμα του ορατού φάσματος. Οι καφέ νάνοι είναι τα μικρότερα και πιο κρύα άστρα. Εχουν μόλις το 8% της μάζας του Ηλιου, ποσότητα που δεν είναι επαρκής για να συντηρήσει τις αντιδράσεις σύντηξης που κάνουν τον Ηλιο να είναι θερμός. Είναι σχεδόν αδύνατο να παρατηρήσει κανείς αυτά τα σχετικά κρύα ουράνια σώματα με οπτικό τηλεσκόπιο, φαίνονται όμως καθαρά αν παρατηρηθούν με τηλεσκόπιο υπέρυθρων ακτίνων. Η διάμετρός τους είναι περίπου ίδια με του Δία, αλλά έχουν μέχρι και 80 φορές μεγαλύτερη μάζα απ' αυτόν και θεωρείται ότι πολλά έχουν και πλανητικά συστήματα.

Υπολογίζεται ότι το WISE θα εντοπίσει την αμυδρή λάμψη τουλάχιστον 1.000 καφέ νάνων μέσα στο Γαλαξία και ενδέχεται να διαπιστωθεί ότι κάποιος απ' αυτούς είναι πιο κοντά στον Ηλιο από τον Εγγύτατο Κενταύρου, το κοντινότερο γνωστό φωτεινό άστρο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα διευρυνθεί και το σύνολο των γνωστών καφέ νάνων που έχουν θερμοκρασία μικρότερη των 480 oC και σήμερα αριθμεί μόνο 9 μέλη. Να σημειωθεί ότι τέτοιες θερμοκρασίες είναι ανάλογες με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην Αφροδίτη (εκεί εξαιτίας έντονου φαινομένου θερμοκηπίου και εγγύτητας στον Ηλιο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ