Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Συμπορεύονται στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου

Με μπαράζ δηλώσεων επιχειρούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων

Σε συντονισμένες κινήσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προχωρούν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ηγεσία της ΝΔ, αξιοποιώντας την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της ισχύουσας διάταξης του νόμου-πλαισίου, με την οποία ουσιαστικά έχει ήδη περιοριστεί κατά πολύ το πανεπιστημιακό άσυλο, δηλώνοντας ότι το θέμα δεν είναι η αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου αλλά η εφαρμογή του. Από την πλευρά της η ΝΔ προχωρά ένα βήμα μπροστά, πιέζοντας για την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι «θέμα αλλαγής για το άσυλο δεν υφίσταται», διευκρινίζοντας ότι «υφίσταται θέμα εφαρμογής του ήδη υφισταμένου νομικού πλαισίου για το άσυλο». Ταυτόχρονα, όμως, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά των πανεπιστημιακών αρχών. «Η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τις πρυτανικές αρχές και ότι θα υποστηρίξει τις αρχές και τις επιλογές των πρυτανικών αρχών», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

«Μπροστάρης» στην κατεύθυνση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου εμφανίζεται ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, επανερχόμενος χτες στο θέμα, κάλεσε την κυβέρνηση να βιαστεί για να προχωρήσουν συναινετικά στα επόμενα βήματα, δηλαδή στην τυπική κατάργηση του ασύλου, όπως έχει διακηρύξει προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής. «Περιμένω από την κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα, να απαντήσουν στη δική μας πρόταση. Και να απαντήσουν γρήγορα, προκειμένου να πάμε στο διά ταύτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς μετά την επίσκεψή του χτες στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίττα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

«Δεν είμαι υπέρ της κατάργησης του ασύλου, η απλή εφαρμογή του νόμου αρκεί», επισήμανε μιλώντας στο «Real Fm» η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, επί θητείας της οποίας ψηφίστηκε το ισχύον αντιδραστικό νομοθέτημα. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναμάσησε το γνωστό ιδεολόγημα περί αριστερής τρομοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια, η οποία τάχα εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Τη θέση ότι «ο νόμος της ΝΔ για το άσυλο λύνει το πρόβλημα αρκεί να εφαρμοστεί», υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης, επισημαίνοντας ότι «αν εφαρμοστεί, όπως είναι διατυπωμένος, θα έχουμε πλήρη νομιμότητα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα»!

Το ίδιο επιχείρημα με τον Χρ. Μαρκογιαννάκη ψέλλισε χτες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Φ. Κουβέλης, ο οποίος δήλωνε ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο έχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό ο νόμος, ο οποίος αναφέρεται στο πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν χρειάζεται να αλλάξει κανένας νόμος. Ο νόμος άλλωστε είναι και πρόσφατος...».

Το μέτωπο ενάντια στο άσυλο έρχεται να συμπληρώσει ο ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος, στο όνομα δήθεν της ανεμπόδιστης λειτουργίας των πανεπιστημίων, κατέθεσε χτες Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητάει επιπλέον μέτρα από αυτά που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος-πλαίσιο προκειμένου επί της ουσίας να καταργηθεί το άσυλο. Σε δηλώσεις του μάλιστα στο «Κανάλι 1» ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε «να καταργηθεί το άσυλο, δεν εξυπηρετεί τίποτα».

Σε μια συζήτηση για το ποιοι χώροι των πανεπιστημίων πρέπει να καλύπτονται από άσυλο και ποιοι όχι, μπαίνουν κάποιοι πανεπιστημιακοί με τον πρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Κ. Μουτζούρη, να δηλώνει ότι στα Προπύλαια «de jure δεν υπάρχει άσυλο, αλλά με βάση το εθιμικό δίκαιο θεωρείται ότι υπάρχει άσυλο»... Αντίστοιχα ο κοσμήτορας της Νομικής πρότεινε να μη διέπονται από άσυλο κάποιες διοικητικές υπηρεσίες, ενώ ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ι. Γρυσπολάκης, έχει κατ' επανάληψη καλέσει εισαγγελέα και αστυνομία «να απελευθερώσουν (...) ένα σημαντικό κι ιστορικό κτίριο, το οποίο θέλουμε να αναστηλώσουμε για χρήση του Πολυτεχνείου και δεν έρχονται». Μέσα σ' όλους και ο ...γνωστός Θ. Βερέμης που δήλωσε κατά λέξη «ας το καταργήσουμε να πάει στο διάολο, να ησυχάσουμε»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ