Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συζήτηση με το λαό της πόλης για τον απολογισμό του δήμου

Ανοιχτό απολογισμό των πεπραγμένων πραγματοποίησε, χτες, στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή Νίκαιας με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων μαζικών φορέων.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος, Στέλιος Μπενετάτος, αναφερόμενος στις αναδιαρθρώσεις των τελευταίων ετών στην Αυτοδιοίκηση, τόνισε πως «η διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται με τον "Καποδίστρια Β΄" και ο Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων δε στοχεύουν στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών ούτε στην ορθολογική ανάπτυξη των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Στόχος είναι μια μεγαλύτερη θεσμική ευελιξία ώστε η διοικητική μηχανή να χρησιμοποιεί φθηνότερους εργαζόμενους, να δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των τμημάτων των ΟΤΑ που είναι κερδοφόρα, που θα αποτελέσουν τους τομείς "ελκυστικών επενδύσεων" και τους μοχλούς ανάπτυξης της "επιχειρηματικότητας". Οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και των τοπικών έργων».

«Εμείς, ως δημοτική αρχή με σαφή αγωνιστικό, διεκδικητικό περιεχόμενο στην πολιτική μας δράση, τόνισε, είμαστε αντίθετοι με το νέο πλαίσιο στο οποίο οδηγείται η ΤΑ και αυτό το αποδείξαμε με την πολιτική μας αντίσταση και με το έργο μας στη διοίκηση του δήμου». Αναφερόμενος στα οικονομικά της ΤΑ επισήμανε πως ο Δήμος Νίκαιας εδώ και χρόνια δε θα λειτουργούσε, «θα είχε κατεβάσει ρολά» «εάν εμείς δεν είχαμε, ως διοίκηση, τακτική σύγκρουσης με τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εάν συναινούσαμε στις επιλογές και στις αποφάσεις των οργάνων της ΤΑ». Οσον αφορά στην οικονομική κατάσταση του δήμου, υπογράμμισε πως «είναι μονόδρομος σήμερα οι διεκδικήσεις».

Οχι σε χαράτσια και ελαστικές σχέσεις εργασίας

Σύμφωνη με τον αγωνιστικό της χαρακτήρα σε όλο το διάστημα της θητείας της η δημοτική αρχή αποφάσισε μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των τροφείων των Παιδικών Σταθμών. Επίσης, εκφράζοντας έμπρακτα την αντίθεσή της στον εξευτελισμό των νέων επιστημόνων μέσω stage, αλλά και σε οποιαδήποτε εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, μερικής απασχόλησης και συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κανένας εργαζόμενος στο δήμο δεν εργάζεται με τέτοιες σχέσεις εργασίας και όλοι οι συμβασιούχοι μονιμοποιήθηκαν.

Αναφερόμενος στο πέρασμα της αρμοδιότητας της προσχολικής αγωγής στους δήμους, τόνισε ότι έτσι το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη, διασπά τον ενιαίο παιδαγωγικό χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών αυτής της τόσο ευαίσθητης ηλικίας.

Μέσω της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει ο δήμος πραγματοποιήθηκαν κοινωνικά προγράμματα, όπως θαλάσσια μπάνια, θερινή δημιουργική απασχόληση και προληπτικές ιατρικές εξετάσεις εργαζομένων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διοικητική αναδιοργάνωση του δήμου, που στόχο έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αφού αναφέρθηκε στον καθημερινό διάλογο που έχει με τους δημότες και τους φορείς παρουσίασε τις συγκεκριμένες δράσεις που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, χωρίς Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, και τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Προστασία ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις περιοχών, έργα με επίκεντρο τα ΑμΕΑ και γενικά τα εμποδιζόμενα άτομα, ανάπλαση δρόμων εμπορικού κέντρου, δημιουργία νέων παιδικών χαρών σε πλατείες της πόλης, ανάπλαση προσφυγικών οικοδομικών τετραγώνων, αύξηση και ποιοτική βελτίωση του αστικού πρασίνου, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας στους δημότες.

Εργα που έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο λαό

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έχουν γίνει από το 2002 στο δήμο. Συγκεκριμένα:

Σχολεία - Παιδικοί σταθμοί: 7ο Γυμνάσιο, Κτίριο Ηράκλειτου (στεγάζεται σήμερα το 11ο Γυμνάσιο, απομακρύνθηκαν οι παράγκες), Παιδικός Σταθμός Επικούρου. Σημαντικό έργο έγινε και στον τομέα συντήρησης των σχολείων, όπως ανάπλαση σχολικών μονάδων και αύλειων χώρων, βελτιώσεις στα 3ο, 10ο, 11ο, 18ο, 28ο Δημοτικά Σχολεία Νίκαιας, Χαμάμ (Πολιτιστικός χώρος, 3ο Γυμνάσιο).

Εργα ανάπλασης. Στο διάστημα αυτό έγιναν ουσιαστικά έργα ανάπλασης, όπως στην Πλατεία Κουμπάκη, στην Πλατεία Ηρώων, στο άλσος Δεξαμενής, πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις, έργα οδοποιίας, εγκατάσταση νέων ρείθρων, ηλεκτροφωτισμού, αθλητικών έργων, κατασκευή νέων παιδικών χαρών, εκσυγχρονισμού κτιρίων και εγκαταστάσεων του δήμου, ενώ σημαντικό ήταν και το αντιπλημμυρικό έργο.

Εργα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται οι αναπλάσεις περιοχών όπως η πλατεία Δαβάκη, η παιδική χαρά «ΕΙΡΗΝΗ» (Πλάτωνας), η πλατεία και παιδική χαρά (πρώην κινηματογράφος «Βικτώρια», οδικός άξονας Π. Ράλλη), ο οδικός άξονας Π. Ράλλη από πλατεία Χαλκηδόνας μέχρι Θηβών. Ανάπλαση προσφυγικών τετραγώνων στα Κιλικιανά, αναπλάσεις δρόμων και εμπορικού κέντρου, κατασκευή του 19ου Δημοτικού σχολείου, δύο Παιδικών Σταθμών στην οδό Τυάνων, ανάπλαση γηπέδων 5Χ5 και απαλλοτριώσεις ακινήτων σε διάφορα σημεία της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ