Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΓΑ
Σε καθεστώς ομηρίας και από τη νέα κυβέρνηση

Την ίδια τακτική που ακολουθούσε ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, διατηρεί - και ως κυβέρνηση πλέον - με αποτέλεσμα την ομηρία (και) των 72 εργαζομένων - συμβασιούχων μιας μέρας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ). Ανέξοδες εξαγγελίες, δημαγωγικές φιλολαϊκές τοποθετήσεις, στα λόγια. Στην πράξη όμως, πιστό στη στρατηγική της Λισαβόνας για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου (φτηνό εργατικό δυναμικό, μεγιστοποίηση της κερδοφορίας), εφάρμοσε και συντηρεί - όπως και η ΝΔ - μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Με εξευτελιστικούς μισθούς των 600 ευρώ, με περιορισμένα δικαιώματα, χωρίς αύριο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου, σε σχετική Ερώτηση πέντε βουλευτών (Σπ. Χαλβατζή, Θ. Παφίλη, Λ. Κανέλλη, Γ. Μαυρίκου, Γ. Πρωτούλη) του ΚΚΕ. Αρχικά ο υπουργός αναγνωρίζει ότι «συντελέστηκε μια εργασιακή αδικία» χωρίς βέβαια να εξηγεί γιατί και «ξεχνώντας» να αναφέρει ποιος τη συνετέλεσε (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).

Στη συνέχεια επαναλαμβάνει την κυβερνητική θέση για «κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με μόνιμο προσωπικό, που θα προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ». Μόνο που τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, καθορίζουν (στελέχη και πολιτικές) που συνετέλεσαν στην εργασιακή αδικία... Με μπούσουλα τη συρρίκνωση (που μεγαλώνει το πεδίο κερδοφορίας των ιδιωτών) και όχι τη σωστή ανάπτυξη κάθε τομέα. Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ που «δεν μερίμνησε ώστε να δημιουργηθούν στη ΓΓΑ μόνιμες οργανικές θέσεις για την κάλυψη όλων των νέων αναγκών» με τη συμμετοχή και ανάληψη διοργανώσεων. Χωρίς να εξηγεί βέβαια γιατί το κόμμα του και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει δεν μεριμνεί να δημιουργηθούν...

Τέλος ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρει: «Ενόψει όμως της αναζήτησης μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης για το θέμα της κάλυψης όσων αναγκών σε μόνιμο προσωπικό κριθεί ότι υπάρχουν στη ΓΓΑ και επειδή το χρονικό περιθώριο για τη δρομολόγηση αυτών των λύσεων είναι ασφυκτικό και οι ανάγκες της χώρας για ανταπόκρισή της στις ανωτέρω διοργανώσεις επιτακτικές, με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα ζητηθεί απ' αυτό να παρατείνει για μια τελευταία φορά τη σύμβαση ορισμένου χρόνου των ανωτέρω εργαζομένων μέχρι 31/12/2010».

Σε απλά ελληνικά δηλαδή, ο υπουργός - ως εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής - αντί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα (που ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δημιούργησαν), παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο την «εργασιακή αδικία», την ομηρία και την αβεβαιότητα των εργαζομένων. Προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι... αύριο κάποιοι, αν όχι όλοι, από τους 72 θα μείνουν άνεργοι. Γιατί δε θα περιλαμβάνονται στις όσες ανάγκες κριθεί ότι υπάρχουν στη ΓΓΑ. Κουβέντα δεν υπάρχει για το ποια είναι τα κριτήρια, για ποιον δίκαιη λύση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καθορίσουν ανάλογα στάση και επιλογές. Εμπειρία και γνώση διαθέτουν. Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση λοιπόν και των 72. Οχι δημαγωγικά και ψηφοθηρικά, στη λογική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δώστε τους τώρα μια δουλειά και μισθό και αύριο βλέπουμε. Αλλά με βάση τη μεγάλη δυναμική ανάπτυξη που πρέπει να έχει (και) ο τομέας της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Στην οποία καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει μια (με άλλο προσανατολισμό) ΓΓΑ.

Το αίτημα μονιμοποίησης, το ΚΚΕ, το συνδυάζει και με το ρόλο που αυτός ο τομέας πρέπει να παίξει. Και αυτός ο τομέας έχει πολλά, περιθώρια ανάπτυξης, με μόνιμους. Γιατί η αναγκαιότητα της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού δεν είναι ίδια τώρα με πριν 40 χρόνια. Επομένως υπάρχει στάδιο δόξης λαμπρό για απασχόληση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αρθεί η απόφαση για την κατάργησή του (2021-08-31 00:00:00.0)
Η ανακατασκευή του δεν καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής (2012-01-21 00:00:00.0)
Να καταργηθούν τα χαράτσια στα ΕΑΚ (2011-04-13 00:00:00.0)
«Η κυβέρνηση στοχεύει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα του αθλητισμού» (2011-03-26 00:00:00.0)
Στις επιταγές της αντεργατικής πολιτικής (2009-12-03 00:00:00.0)
«Οχι» στο δουλεμπόριο εργαζομένων (2009-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ